Pictura tăiată a lui Banksy este scoasă la licitație / Prețul ar putea depăși 8 milioane de dolari

1 lună in urmă 16

Au trecut aproape trei ani de când un tablou Banksy a fost parțial tăiat în fața spectatorilor șocați, în cadrul unei licitații, la câteva momente după ce s-a vândut cu peste 1,4 milioane de dolari. Acum, „Dragostea este în coș”, r edenumită din „Fata cu balonul”, este din nou la vânzare, anunță CNN, iar casa de licitații Sotheby estimează că ar putea aduce până la 8,3 milioane de dolari, de șase ori valoarea sa anterioară.

”Nimeni nu a mai făcut așa ceva”

Opera de artă rămâne pe jumătate mărunțită în cadru, după ce artistul a ascuns un mecanism de tăiere a hârtiei ce a intrat în funcțiune la câteva secunde după sfârșitul licitației. „A fost un moment important, pentru că nu s-a mai făcut așa ceva înainte”, a declarat într-un interviu prin e-mail istoricul de artă, autor și cofondator al Artful, Matthew Israel. Ideea unei opere de artă care se autodistruge a fost, a adăugat el, „complet în contradicție cu obiectivele casei de licitații, unde starea unei opere de artă este primordială, iar cunoștințele și expertiza despre aceasta sunt esențiale pentru autoritatea și valoarea sa”.

Identitatea ofertantului câștigător rămâne, deși Sotheby’s a descris cumpărătorul ca un colecționar de artă de gen feminin din Europa și un client vechi al casei de licitații. La câteva luni după licitația din 2018, Muzeul Frieder Burda din Baden-Baden, Germania, a devenit primul spațiu public care a expus opera de artă. În prezent, este în turneu internațional înainte de licitația de luna viitoare. Lucrarea se află în Londra, apoi plecând spre la Hong Kong, Taipei și New York.

Care e prețul real?

Banksy a organizat mai multe acțiuni pentru a naște discuții legate de valoarea atribuită a operei sale. În 2013, a vândut opere de artă originale în Central Park din New York, alături de alți vânzători ambulanți. Cu un preț de doar 60 de dolari, lucrările au atras puțin interesul trecătorilor, rezultând în vânzări de doar 420 de dolari, potrivit unui videoclip pe care l-a lansat ulterior.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă