Pfizer: Vaccinul poate fi păstrat timp de patru săptămâni și la temperatura standard a frigiderelor

4 zile in urmă 10

Compania Pfizer a trimis Autorităţii Americane de Reglementare a Medicamentelor (FDA) date care „demonstrează stabilitatea vaccinului” împotriva coronavirusului în condițiile păstrării serului timp de patru săptămâni la temperatura obișnuită a unui frigider, a notat CNN.

Noile reguli de depozitare „ar putea facilita gestiunea vaccinului nostru în farmacii şi permite o mai mare flexibilitate în centrele de vaccinare”, a precizat Ugur Sahin, patron și fondator BioNTech.

Iar Albert Bourla, CEO Pfizer, a confirmat marți, 4 mai, faptul că s-au transmis date noi către FDA și ar putea sosi „în curând” o autorizație de utilizare de urgență pentru a permite depozitarea vaccinului la termperaturile standard ale frigiderelor obișnuite pentru o perioadă de până la patru săptămâni.

Potrivit noilor date, serul ar putea fi depozitat până la patru săptămâni într-un frigider obişnuit, la temperaturi între 2 şi 8 grade.

Pfizer așteaptă acum autorizarea.

Cum e depozitat și păstrat acum vaccinul

Pentru vaccinul Pfizer, unul dintre cele patru seruri utilizate în Uniunea Europeană, transportul şi depozitarea sunt condiţionate în prezent de menţinerea unor temperaturi cuprinse între -80 şi -60 grade, necesitând utilizarea unor recipiente speciale, cu gheață carbonică, lucru care a reprezentat principalul obstacol logistic în distribuţia serului dezvoltat de compania americană Pfizer în colaborare cu nemții de la BioNTech.

Pfizer și BioNTech au solicitat FDA, în februarie, și au primit autorizarea pentru ca depozitarea pe o perioadă de două săptămâni să poată fi făcută și la o temperatură între -15 şi -25 de grade, cea asigurată de congelatoare medicale.

Foto: EPA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă