Pfizer va permite şi altor companii să producă pastila anti-covid şi a cerut autorizarea ei de urgenţă în SUA

2 săptămâni in urmă 22

Pfizer a semnat un acord de licenţă voluntară cu un grup susţinut de ONU prin care permite ca pastila sa anti-covid-19 să fie fabricată şi de alte companii, o mutare care va permite ca tratamentul să fie disponibil pentru mai mult de jumătate din populaţia lumii.

Pfizer a cerut autorizarea de urgenţă a pastilei anti-covid, în SUA

Pfizer a cerut autorizarea de urgenţă a pastilei anti-covid, în SUA

Shutterstock

Gigantul farmaceutic american Pfizer a semnat un acord de licenţă voluntară care ar trebui să permită ca pastila sa anti-COVID-19 - odată autorizată - să fie distribuită şi în afara ţărilor bogate şi să combată mai eficient o pandemie care continuă să facă ravagii, relatează AFP.

Anunţul a fost făcut în comun marţi de Pfizer şi Medicines Patent Pool (MPP), creat de iniţiativa internaţională medicală Unitaid, şi ar putea face posibilă adăugarea unui mijloc de combatere a COVID-19 la o paletă încă limitată. Producătorii de medicamente generice "cărora li s-au acordat sublicenţe vor putea furniza noul medicament în combinaţie cu ritonavir (un medicament utilizat împotriva virusului SIDA) în 95 de ţări, acoperind până la circa 53% din populaţia lumii", a declarat un purtător de cuvânt al Unitaid, Hervé Verhoosen, în timpul unei conferinţe de presă la Geneva.

Acordul anunţat marţi include toate ţările cu venituri medii inferioare şi inferioare şi ţările cu venituri medii superioare din Africa subsahariană, precum şi ţările cu venituri medii superioare care au atins acest statut în ultimii cinci ani, a precizat Hervé Verhoosen. Pfizer nu va primi redevenţe pentru vânzări în ţările cu venituri mici şi va renunţa în continuare la redevenţe pentru vânzări în toate ţările acoperite de acord, cât timp COVID-19 rămâne clasificat drept o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Înţelegerea exclude unele dintre ţările mari care au suferit de pe urma pandemiei. De exemplu, o companie din Brazilia ar putea să obţină licenţa de a produce pastila pentru export către alte ţări, dar nu va putea fi utilizată în Brazilia.

Prin acest acord, Pfizer calcă pe urmele concurentului său Merck, care a încheiat un acord similar cu MPP pentru pastila sa anti-COVID, Molnupiravir. Acesta din urmă prezintă, de asemenea, o rată de eficienţă ridicată.

Pfizer a cerut autorizarea de urgenţă a pastilei anti-covid în SUA

Totodată, Pfizer a anunţat că a cerut autorizarea de urgenţă în SUA a pastilei sale anti-COVID-19. Tratamentul poate fi administrat cu uşurinţă acasă în primele zile după apariţia simptomelor, în caz de contaminare.

Pfizer a depus cererea sa pentru autorizarea acestui tratament antiviral la Agenţia pentru Medicamente a Statelor Unite (FDA) şi a dezvăluit că antiviralul său oral PF-07321332, care va fi comercializat sub numele de Paxlovid, a demonstrat o eficienţă de 89% în prevenirea riscului de spitalizare sau de deces dacă este administrat în primele trei zile de la apariţia simptomelor, conform rezultatelor intermediare ale studiilor clinice.

Testele au fost întreprinse de Pfizer pe persoane adulte cu risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii COVID-19. Acestea au ingerat medicamentul o dată la fiecare 12 ore, timp de cinci zile.

Washington Post a informat marţi că executivul american intenţionează să anunţe săptămâna aceasta achiziţionarea a 10 milioane de tratamente antivirale.

Pfizer a anunţat că va investi până la 1 miliard de dolari în fabricarea şi distribuirea de Paxlovid.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă