Peste 70.000 de virusuri sunt în microbiomul din intestinul uman. Efectele asupra organismului, necunoscute

1 lună in urmă 2


Cercetătorii au identificat peste 70.000 de virusuri care se află în intestinul uman și care infectează bacteriile care trăiesc în același mediu. Descoperirea este nouă pentru oamenii de știință, iar efectele pe care aceste virusuri le au asupra organismului uman nu se cunosc încă, transmite Live Science care preia un studiu publicat la 18 februarie în jurnalul Cell, preluat de Agerpres.


Microbiomul intestinal este comunitatea de microbi care se formează în sistemul digestiv. Acesta are un rol esențial în digerarea alimentelor şi în reglarea sistemului imunitar.


Numeroase studii corelează dezechilibrele manifestate la nivelul microorganismelor din intestin cu boli ale ficatului, obezitate şi chiar alergii. Cu toate acestea, medicina știe foarte puţine lucruri despre microbiom, întrucât mai multe studii anterioare s-au focusat asupra bacteriilor din intestin pentru că acestea sunt mult mai uşor de detectat.


Peste 140.000 de specii de virusuri în intestinul uman


Astfel că, un grup de cercetători a realizat un nou studiu pentru a identifica diferitele virusuri din microbiom.


Ei au apelat la metagenomică, o metodă care presupune analiza în totalitate a materialului genetic al unei comunităţi de microbi în ansamblu. Cercetătorii au analizat peste 28.000 de mostre de microbiom prelevate de la voluntari din 28 de ţări.


Cercetarea a dus la identificarea genomurilor complete pentru peste 140.000 de specii de virusuri din intestinul uman.


În intestine trăiesc numeroase tipuri de virusuri, însă cercetătorii au examinat doar virusurile bacteriofage, cele care infectează bacteriile, pentru că "suntem încă în proces de a înţelege rolul lor în sănătatea umană", conform declaraţiei lui Luis Camarillo-Guerrero, coordonatorul acestui studiu şi cercetător la Wellcome Sanger Institute din Marea Britanie.


Putem probabil spune că marea majoritate a acestor virusuri nu au efecte negative asupra stării noastre de sănătate, fiind pur şi simplu vorba despre componente ale microbiomului organismului uman

Luis Camarillo-Guerrero, coordonatorul studiului pentru Live Science:

Rolul virusurilor bacteriofage


Virusurile bacteriofage ar putea îndeplini un rol central în microbiomul intestinal.


De exemplu, acestea pot transmite către gazdele lor bacteriene trăsături şi caracteristici care le oferă anumite avantaje. Ele mai pot influenţa modul în care aceste bacterii evoluează.


Comunităţile bacteriene reprezintă o componentă extrem de importantă a sistemului digestiv. Nu este greu să ne imaginăm că (virusurile) bacteriofage ar putea îndeplini un rol cheie în menţinerea unui echilibru sănătos în intestinul nostru

Camarillo-Guerrero pentru Live Science.

Bacteriofagele pot provoca boli, iar cazurile sunt cunoscute. Spre exemplu, atât difteria (o gravă infecţie bacteriană) cât şi botulismul (o maladie gravă care atacă centrii nervoşi ai organismului) sunt provocate de toxine care sunt codate de genele unor virusuri bacteriofage.


Foto: Hepta


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă