Peste 500 de magistrați au trimis o petiție către Avocatul Poporului pentru a modifica legea după sancționarea unor judecători

2 săptămâni in urmă 29

Miercuri, 29 Decembrie 2021, ora 15:30

290 citiri

Peste 500 de magistrați au trimis o petiție către Avocatul Poporului pentru a modifica legea după sancționarea unor judecători

Peste 500 de magistrați au trimis o petiție Avocatului Poporului prin care îi cer să sesizeze Curtea Constituțională pentru a analiza două articole din statutul magistraților în raport cu legea fundamentală.

Demersul vine după ce două judecătoare au fost sancţionate disciplinar prin retrogradarea din gradul profesional de curte de apel la gradul profesional de tribunal, potrivit Presshub.ro.

Cei 536 de semnatari susțin că retrogradarea din gradul profesional nu prevede un termen în care sancțiunea produce efecte și că puterea legiuitoare împiedică în unele cazuri CSM să procedeze la individualizarea sancțiunilor disciplinare.

„Astfel, deși art.100 prevede în alineatul 1 că sancțiunile disciplinare se pot aplica judecătorilor și procurorilor, proporțional cu gravitatea abaterilor, în alineatul 2 se instituie o excepție, în sensul că pentru anumite abateri, stabilite de Parlament, CSM nu mai are libertatea de a individualiza sancțiunea în raport de gravitatea abaterilor, cui trebuie să opteze între sancțiunea retrogradării în grad profesional și cea a excluderii”, se arată în petiția înaintată de magistrați Avocatului Poporului.

Prin acestă modificare adusă legii magistraților, Parlamentul a stabilit ce sancțiuni să se aplice magistraților pentru anumite abateri disciplinare, „obligând CSM să aplice acele sancțiuni fără a putea realiza o apreciere proprie, încălcând principiul separației puterilor în stat iar dreptul de acces la o instanță al magistraților, în această privință, a devenit iluzoriu și lipsit de caracter efectiv, ÎCCJ fiind, la rândul său, împiedicată să realizeze un control al procedurii disciplinare sub toate aspectele, inclusiv al individualizării sancțiunii”.

Celor două instituții li s-a cerut să abroge cele două articole, plus cel în bază căruia judecătorul Crisit Danileț a fost sancționat cu excluderea din magistratură. Este vorba de articolul 99, litera a din legea 303 din 2004 potrivit căruia „Constituie abateri disciplinare: a) manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”, mai arată sursa citată.

Citeste si:

Ministerul Justiţiei va avea în 2022 un buget mai mare cu peste 1,7 miliarde de lei faţă de 2021

Ministerul Justiţiei a anunţat, duminică, faptul că în anul 2022 va beneficia de un buget mai mare cu peste 1,7 miliarde de lei faţă de anul acesta. "În legătură cu informaţiile...

Deținutul ”Spiderman” cere în instanță 2 milioane de lei de la un judecător și doi procurori

Deținutul ”Spiderman”, care a trecut în decursul ”carierei” infracționale prin mai multe penitenciare din România, a dat în judecată trei procurori și cere daune în valoare de 2...

DigiSport.ro

ObservatorNews.ro

Adevarul.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă