Peste 5 milioane de euro, cheltuite de partide pentru promovare în presă. Cei mai mulți, de PSD

2 luni in urmă 17

Peste 15 milioane de lei, circa 3 milioane de euro, au fost cheltuiți de către PSD în primele șase luni ale anului pentru promovare în presă și propagandă, relatează Europa Liberă care citează rapoarte oficiale ale Autorității Electorale Permanente.

PNL a cheltuit la rândul său peste 8 milioane de lei pentru promovare în spațiul media, în timp ce USR-PLUS a utilizat puțin peste 450.000 de lei. În total, potrivit datelor AEP, partidele au alocat din subvenția primită de la stat peste 25 milioane de lei pentru presă, echivalentul a peste 5 milioane de euro.

Deși are dreptul de a primi bani de la bugetul de stat, AUR nu a cheltuit decât sume infime și nu a plătit vreun leu pentru presă sau propagandă și nici pentru achiziția de bunuri mobile și imobile.

Suma totală pe care partidele urmează să o încaseze în acest an este de peste 30 de milioane de euro. Anul trecut, la rectificare, au primit un supliment de 80 de milioane de lei (aproape 16 milioane de euro), potrivit Europa Liberă.

În primele trei luni ale anului, partidele care primesc subvenție au încasat peste 50 de milioane de lei (10 milioane de euro), dar au avut cheltuieli de 20 de milioane de lei (4 milioane de euro). În doar trei luni, PSD a reușit să rămână în vistierie cu peste 10 milioane de lei (2 milioane de euro). Cu toate acestea, partidele refuză reducerea subvenției încasate.

Sumele primite de partide de la bugetul de stat au fost cheltuite în diverse moduri. De exemplu, Pro România, partid fondat și condus de Victor Ponta, a cheltuit între 300.000-350.000 de euro pentru trei autoturisme, printre care o mașină electrică model Tesla X de 133.000 de euro.

Modul în care a cheltuit banii publici i-a adus fostului trezorier Mircea Draghici o condamnare definitivă de 5 ani de închisoare cu executare. El a fost găsit vinovat că şi-a însuşit 380.000 de euro din subvențiile primite de partid pentru a-și cumpăra o casă.Citeşte Articolul Întreg pe Sursă