Peste 4 milioane de români trăiesc în localități cu acoperire 5G: Cât de îngrijorați sunt oamenii cu privire la posibile efecte ale radiațiilor asupra sănătății - studiu de piață

1 lună in urmă 1

​Aproape jumătate din populație nu este deloc preocupată de posibilele efecte ale radiațiilor câmpurilor electromagnetice asupra sănătății și 59% declară că nu se protejează deloc, în timp ce doar 10% se declară îngrijorați de aceste aspecte, arată un studiu de piață reprezentativ la nivel național, realizat la solicitarea ANCOM, autoritatea care monitorizează emisiile antenelor telecom din România. Peste 4 milioane de români locuiesc în mai mult de 30 de orașe în care există deja rețele 5G, România fiind a 3-a țară din UE care a lansat aceste servicii încă din 2019. Vezi în articol detalii din studiu și cât ar câștiga bugetul de stat din viitoarea licitație 5G.

Cum a fost realizat studiul

Metoda de cercetare utilizată a fost ancheta sociologică la nivel național, pe bază de chestionar telefonic. Studiul a fost realizat de MMT (Metro Media Transilvania) în perioada septembrie – octombrie 2020, pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 1446 respondenți, cu o marjă de eroare de +/- 2,59%, la un nivel de încredere de 95%.

Principalele concluzii despre atitudinile și percepțiile populației privind radiațiile câmpurilor electromagnetice

Din totalul respondenților (1446), 95% dintre aceștia, procent ce reprezintă cea mai mare valoare aferentă întrebării „Ce echipamente din fiecare dintre următoarele utilizați în gospodăria dvs.?”, au declarat că utilizează telefonul mobil, 61% utilizează computer/laptop, iar 58% router WI-FI. Cel mai puțin utilizată este tableta, cu un procent de 32% din totul respondenților (1446).


Click pentru a deschide

În ceea ce priveste persoanele cărora tehnologia le este indiferentă, 52% dintre acestea sunt femei, iar 46% sunt bărbați. În functie de mediul de rezidență, un procent de 52% dintre respondenti, reprezentând locuitori din mediul rural, consideră că tehnologia le este indiferentă. Referitor la pasiunea pentru tehnologie, cel mai mare procent, și anume 66%, este înregistrat în rândul persoanelor care au un venit al gospodăriei de peste 6.000 lei.


Click pentru a deschide

În ceea ce privește cele mai cunoscute surse de radiații, se regăsesc telefoanele mobile cu un procent de 75%, reprezentând și cel mai mare procent, urmat de antenele de telefonie mobilă cu un procent de 69%. Pe locul al treilea al surselor de radiații cunoscute se află liniile de înaltă tensiune cu un procent de 45%. Antenele de telefonie mobilă sunt considerate cele mai dăunătoare cu o notă medie oferită de către respondenți de 3,7, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 înseamnă deloc și 5 înseamnă foarte mult. Următoarele
cele mai dăunătoare echipamente sunt telefoanele mobile cu o notă medie de 3,4.


Click pentru a deschide

În ceea ce privește preocuparea cu privire la posibilele efecte ale radiațiilor asupra sănătății, cel mai întâlnit răspuns a fost „Deloc preocupat” cu un procent de 43% din totalul respondenților (1446). 27% au afirmat că sunt „Puțin preocupați”.

Dintre persoanele care au afirmat că sunt preocupate de efectele radiaților, cel mai comun motiv care a determinat preocuparea este „vitezele tot mai mari de Internet”, cu un procent de 39%. Următorul motiv, cu o diferență de doar 2 procente, este „apariția 5G”.


Click pentru a deschide

Mai mult de jumătate din respondenți au afirmat că nu se protejează de radiații, iar cel mai des mod de protecție întâlnit este reducerea timpului de utilizare a dispozitivelor, cu un procent de 26%. În ceea ce privește distribuția pe gen, 61% dintre bărbați au afirmat că nu se protejează de radiații și 28% dintre femei reduc timpul de utilizare a dispozitivelor.

În ceea ce privește limitarea duratei convorbirilor, 75% dintre respondenți au afirmat că nu limitează convorbirile indiferent de echipamentul utilizat, iar 18% au afirmat că limitează durata atunci când utilizează telefonul mobil.

Respondenții consideră că sănătatea lor poate fi afectată în cea mai mare măsură de expunerea la radiații in funcție de intensitatea lor, frecvența expunerii și numărul surselor, acordând o notă medie de 3,6 pentru fiecare dintre acestea.

Acțiunile autorităților pentru protecția sănătății respondenților în raport cu radiațiile sunt considerate ca fiind ineficiente și foarte ineficiente de 40% dintre respondenți.

Acțiunile operatorilor pentru protecția sănătății respondenților în raport cu radiațiile sunt considerate ca fiind ineficiente și foarte ineficiente de 37% dintre respondenți.


Click pentru a deschide

41% dintre respondenți consideră că nu sunt deloc informați despre posibilele efecte ale radiațiilor asupra sănătății, iar 33% consideră că sunt parțial informați. Respondenții consideră că informațiile pe care le dețin despre posibilele efecte ale radiațiilor asupra sănătății sunt ”Suficiente”, „Obiective”, „Provenite dintr-o sursă de încredere” și „Interesante” acordând o notă medie de 3,7 și „Ușor de înțeles/explicate pe înțelesul dvs.” primind o notă medie de 3,8, unde 1 înseamnă dezacord total și 5 acord total.

Principalele surse de informare privind posibilele efecte ale radiațiilor sunt „Televizorul, radio” (64%), urmate de „Diverse pagini de internet” (54%) și „Discuții cu familia și prietenii” (40%).


Click pentru a deschide

62% dintre respondenți cunosc termenul de „5G”. Raportat la categoriile de vârstă, procentul cel mai mic se regăsește la persoanele de peste 65 de ani (27%).

Mai puțini de jumătate dintre respondenți (48%) consideră că rețelele 5G radiază semnificativ mai mult decât 4G, iar 29% consideră că nu radiază mai mult.

Motivul principal pentru care respondenții consideră că rețelele 5G radiază semnificativ mai mult decât 4G este acela că „Telefoanele/aparatele 5G radiază mai mult” (63%), următoarele 2 motive alese de 53% dintre respondenți sunt ”Antenele /celulele sunt tot mai multe” și respectiv ”Vitezele mai mari necesită radiații mai mari”.

Se actualizeaza

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă