Peste 2,6 milioane de elevi și copii merg fizic la școală și la grădiniță în această săptămână – lista școlilor și grădinițelor pe județe / În peste 1.800 de localități rata de vaccinarea a personalului nu mai este criteriu de funcționare

1 săptămână in urmă 34

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/11/Harta-localitatilor-cu-rata-de-infectare-peste-3-la-mie.jpg
Peste 16.100 de școli și grădinițe sunt deschise pentru elevi cu prezență fizică în săptămâna 22-26 noiembrie, potrivit datelor publicate de Ministerul Educației. Alte aproape 1800 de școli și grădinițe vor avea activitate online, mai arată datele. Ministrul Educației a spus că peste 2,6 milioane de elevi și copii de grădiniță pot merge fizic la cursuri și activități.

În total sunt 17.912 de școli în care se desfășoară proces didactic, în România, potrivit datelor publicate de Ministerul Educației. Din acestea, circa 16.120 sunt deschise cu prezență fizică, ceea ce reprezintă 90% din total. Alte 10%, adică 1.792 de școli și grădinițe au încă activitatea în online, fiind în localități cu rata de infectare peste 3 la mie, iar rata de vaccinare a personalului sub 60%.

Noile reguli în școli prevăd deschiderea fizică a acestora pentru elevi, în toate localitățile cu rata de infectare sub 3 la mie. Pentru școlile din localitățile cu o rată de infectare peste acest prag, intră în vigoare criteriul rata de vaccinare a personalului, care trebuie să fie peste 60% ca să se poată organiza cursuri online.

Cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au actualizat harta din proiectul lor de monitorizare a pandemiei în România – Covid-19: Romanian Economic Impact Monitor.

„Am reintrodus harta interactivă privind activitatea didactică din școli actualizată pe baza celui mai recent ordin al ministrului educației și ministrului sănătății care intră în vigoare din 22 noiembrie 2021”, a fost mesajul acestora.

Ministrul Edcuației a aruncat în brațele directorilor de școli și grădinițe responsabilitatea pentru deschiderea școlilor și grădinițelor cu prezență fizică, prin creșterea ratei de vaccinare, spunând „noi nu putem face nimic, dumneavoastră, directorii, puteți să discutați cu colegii”.

Rata de infectare de la nivelul școlilor este undeva la 4 la mie, a mai spus Cîmpeanu. Sunt peste 1.100 de profesori și 2.600 de elevi și copii de grădiniță infectați cu SARS-CoV-2.

„1.140 de colegi infectați – este vorba de 4 la mie din numărul total de angajați din sistemul de învățământ – 4 la mie, întâmplător e coincidență, 4 la mie coincide cu rata de infectare la nivel național, care este 3,99 la mie, iar în rândul elevilor avem mult, mult mai mică această rată, sunt 2.634 de elevi și preșcolari infectați, ceea ce înseamnă sub 1 la mie”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Săptămâna aceasta ar trebui să ajungă în școli și testele rapide, pe bază de salivă, pentru elevi și profesori. Procedura prevede că testarea se poate face și la școală, caz în care este nevoie de consimțământul scris al părinților, iar regulile din ordinul comun au rămas valabile și dacă un elev e descoperit cu test de salivă pozitiv, apoi conformat de un test RT-PCR sau antigen rapid, toată clasa trece în online pentru 14 zile.

Articolul Peste 2,6 milioane de elevi și copii merg fizic la școală și la grădiniță în această săptămână – lista școlilor și grădinițelor pe județe / În peste 1.800 de localități rata de vaccinarea a personalului nu mai este criteriu de funcționare apare prima dată în Edupedu.ro.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă