Peste 100 de personalităţi cer îngheţarea averilor din Franţa ale liderilor libanezi, pentru a ajuta Beirutul să iasă din profunda criză economică și politică

1 săptămână in urmă 20

La Paris, peste o sută de personalităţi ce reprezintă societatea civilă libaneză se adresează preşedintelui Emmanuel Macron şi îi cer, într-o scrisoare publică, îngheţarea activelor suspecte ale principalilor responsabili din Liban. Totul, pentru a ajuta astfel Libanul să iasă din profunda criză politică şi economică, transmite RFI.

Libanezii se adâncesc într-o sărăcie cruntă de ani de zile iar cireaşa de pe tort a fost explozia din portul din Beirut, pe 4 august 2020.

În ultimul an, moneda libaneză s-a depreciat cu mai bine de 90%, şomajul şi inflaţia au explodat iar mai bine de jumătate din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei.

Iar în tot acest timp, scriu semnatarii scrisorii publice, liderii politici s-au îmbogăţit iar visteria publică a secat. Ajutorul internaţional obţinut după războiul civil încheiat în 1990 a dispărut. Ajutor estimat la 170 de miliarde de dolari şi acordat între 1993-2012.

RFI a stat de vorbă cu unul dintre semnatarii scrisorii publice. Se numeşte Karim Emile Bitar şi este cercetător în Franţa, director al Institutului de Stiinţe Politice a Universităţii Saint-Joseph din Beirut.

RFI l-a întrebat ce responsabili sunt vizaţi direct prin acest apel lansat în Franţa: „Vizăm ansamblul clasei politice libaneze căci corupţia este generalizată în această ţară. De 30 de ani sunt aceeaşi politicieni care îşi împart posturile şi guvernează împreună”.

Citește interviul complet pe RFI

sursa foto: Facebook/ Mazen Rifai

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă