Peste 100 de foști parlamentari își revendică pensiile speciale în justiție. Daea: „Nu este oportunism, ci o cerere de respect”

4 săptămâni in urmă 16


122 de foști parlamentari au dat în judecată Parlamentul solicitând repunerea în plată a pensiilor speciale pe care le primeau înainte de februarie 2021, potrivit unei anchete realizate de G4Media. Legislativul a adoptat în februarie legea prin care au fost eliminate aceste pensii.


20 de instanțe din țară au înregistrat, în perioada 13-14 aprilie, plângeri prin care foști deputați și senatori cer să primească înapoi pensii speciale.


Cei mai mulți reclamanți se află în Prahova (16) și Iași (15), scrie G4Media. 


Inițiativa legislativă pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentari a fost adoptat pe 17 februarie de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Cu excepția UDMR, toate partidele au votat pentru eliminarea acestora.


S-au înregistrat 357 de voturi „pentru”, 0 abțineri și 0 voturi împotrivă. Cei 30 de parlamentari ai UDMR au fost prezenți, dar au anunțat că nu votează.


Foști aleși PSD și PNL


Cei mai mulți dintre reclamanți provind din rândurile PSD și PNL.


Printre politicienii cu notorietate care își revendică pensiile speciale se numără, potrivit sursei citate, Petre Daea, Nicolae Bacalbașa, Anghel Stanciu, Ion Solcanu, Doru Ioan Tărăcilă (PSD), Victor Paul Dobre, Puiu Hasotti, Ion Ariton și Ioan Oltean (PDL/PNL).


Petre Daea a refuzat să precizeze cuantumul pensiei încasate după două mandate de deputat și unul de senator și spune că acordarea acestor drepturi este o chesyiune de respect pentru instituție.  


Mă bazez pe respectul față de instituția parlamentară. Nu este o dovadă de oportunism, ci o cerere de respect față de foștii parlamentari. Sunt de acord să se facă economii, se pot face în mai multe feluri, dar să le văd cum se fac.

Petre Daea, fost parlamentar PSD:

Ion Ariton, fost senator PNL: „Aș fi acceptat diminuarea”


Fostul senator PNL Ion Ariton, cu două mandate la activ, spune că ar fi acceptat o diminuare. „Erau un drept câștigat. Știu că trecem printr-o perioadă grea și aș fi acceptat diminuarea, dar nu desființarea”, a spus Ariton, citat de G4Media.


Nu sunt jurist, dar e o chestiune de jurisdicție. Eu am luat doar vreo 2 luni, în jur de 10.000 de lei pe lună, pentru trei mandate.

Victor Paul Dobre, fost deputat PNL:

Conform unei situații de la începutul lui 2021, statul plătea pentru 827 de parlamentari pensii suplimentare de circa 12 milioane de euro pe an.


Calculate în funcție de numărul de luni de mandat, pensiile arătau în felul următor:


pentru deputați variau între 2.131 de lei și 12.168 de lei brut pentru senatori senatorilor între 2.131 lei și 14.930 lei brut.
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă