Peste 1 milion de tone de apă contaminată de la centrala Fukushima vor fi deversate în ocean

1 lună in urmă 25


Operatorul centralei nucleare de la Fukushima a anunțat, miercuri, că dorește să deverseze în ocean peste 1 milion de tone de apă printr-un tunel subacvatic, informează Agerpres, care citează AFP.


Pe locul centralei sunt stocate 1,27 milioane de tone de apă contaminată, depozitate în peste 1.000 de cisterne.


În luna aprilie, Japonia a pus punct celor șapte ani de dezbateri cu privire la modul în care autoritățile trebuie să scape de această apă, rezultată din ploi, ape subterane sau injectări necesare pentru răcirea nucleelor reactoarelor care s-au topit după giganticul tsunami din 11 martie 2011.


Soluția, contestată de agricultori și pescari


Statul a anunțat atunci că apa va fi deversată în ocean, începând din 2023, dar ”va fi tratată în prealabil”. Apa a fost filtrată de mai multe ori pentru a elimina majoritatea substanțelor radioactive (radionuclizi), dar nu și de tritiu, care nu poate fi îndepărtat cu tehnicile actuale.


Apoi, ea va fi transportată către ocean printr-o conductă cu un diametru de 2,5 metri, a cărei construire ar trebui să înceapă până în martie 2022.


Soluția a fost puternic contestată de pescarii și agricultorii din Fukushima care se tem că acest lucru va afecta în continuare imaginea produselor lor în rândul consumatorilor.


Compania Tepco, cea însărcinată cu dezmembrarea centralei, a anunțat însă că este gata să plătească despăgubiri pentru eventualele pagube cauzate de deversarea apei.Experții
delegați de guvern au recomandat la începutul anului 2020 această
soluție, care aste o practică deja existentă în Japonia și în
străinătate cu privire la instalațiile nucleare active, mai arată
sursa citată.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă