Peste 1.600.000 de vaccinuri anti-Covid de la Moderna, oprite de la folosire în Japonia: „Am găsit impurități”

1 lună in urmă 29

Japonia a anunţat joi, 26 august, suspendarea utilizării a 1,63 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 produse de compania americană Moderna, după semnalarea prezenţei unor impurităţi în trei loturi distribuite în ţară, relatează agenția France Presse, preluată de Agerpres.

Grupul farmaceutic nipon Takeda, care importă şi distribuie în Japonia vaccinul Moderna, a anunțat, într-un comunicat, că a primit „sesizări de la mai multe centre de vaccinare, potrivit cărora corpuri străine au fost descoperite în fiolele de vaccin sigilate care proveneau din loturi specifice”.

„După consultări cu Ministerul Sănătăţii, am decis să suspendăm utilizarea vaccinului” din loturile vizate începând de joi, respectiv 1,63 de milioane de doze în total”, a adăugat Takeda în informare.

Grupul japonez a cerut Moderna să efectueze „o anchetă urgentă” pe această temă.

Contactată de AFP, compania americană nu a răspuns până acum la aceste informaţii.

Fără a detalia natura impurităţilor detectate, Takeda a precizat că nu a primit până acum sesizări privind eventuale riscuri pentru sănătate legate de dozele afectate.

Ministerul japonez al Sănătăţii a precizat că va coopera cu Takeda pentru a distribui doze alternative, în scopul evitării unei întreruperi a programului naţional de vaccinare, care accelerează în ultimele luni, după ce a pornit mai lent.

Circa 43% din populaţia Japoniei e vaccinată cu schema completă, dar în prezent există o veritabilă dezbatere în ţară după înregistrarea unui nivel record de infectări cotidiene cu COVID-19, din cauza în special a variantei Delta, mai rezistentă şi mai contagioasă.

Foto: EPA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă