Peste 1,6 milioane de doze de vaccin Moderna sunt suspecte de a fi contaminate. Corpuri străine au fost descoperite în fiolele sigilate, Japonia le retrage de pe piaţă

1 lună in urmă 47

Grupul farmaceutic nipon Takeda, care importă şi distribuie în Japonia vaccinul Moderna, a declarat într-un comunicat că a primit „sesizări de la mai multe centre de vaccinare, potrivit cărora corpuri străine au fost descoperite în fiolele de vaccin sigilate care proveneau din loturi specifice”.

După consultări cu Ministerul Sănătăţii, am decis să suspendăm utilizarea vaccinului” din loturile vizate începând de joi, respectiv 1,63 de milioane de doze în total, a adăugat Takeda, citat de BBC.

Grupul japonez a cerut Moderna să efectueze „o anchetă urgentă” pe această temă. Contactată de AFP, compania americană nu a răspuns până acum la aceste informaţii.

Fără a detalia natura impurităţilor detectate, Takeda a precizat că nu a primit până acum sesizări privind eventuale riscuri pentru sănătate legate de dozele afectate.

La rândul său, Ministerul japonez al Sănătăţii a precizat că va coopera cu Takeda pentru a distribui doze alternative, în scopul evitării unei întreruperi a programului naţional de vaccinare, care accelerează în ultimele luni, după ce a pornit mai lent.

Citeşte şi Milioane de doze de vaccin Pfizer, irosite în Japonia. Motivul pentru care serul nu mai poate fi folosit

Circa 43% din populaţia Japoniei e vaccinată cu schema completă, dar în prezent există o veritabilă dezbatere în ţară după înregistrarea unui nivel record de infectări cotidiene cu COVID-19, din cauza în special a variantei Delta, mai rezistentă şi mai contagioasă.

Cea mai mare parte a arhipelagului este acum vizată de restricţii împotriva COVID-19, dar acestea rămân limitate şi eficacitatea lor îndoielnică, în condiţiile în care mijloacele coercitive ale guvernului pentru a le impune sunt restrânse.

Citeşte şi Şef al Yakuza, condamnat la moarte prin spânzurare, în Japonia. Verdictul a fost dat fără vreo dovadă directă împotriva acuzatului

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă