Peste 1.000 de persoane arestate în Rusia, la manifestațiile pentru eliberarea lui Navalnîi

3 săptămâni in urmă 14


În mai multe orașe din Rusia au avut loc, miercuri, mitinguri de solidaritate cu Aleksei Navalnîi. OVD-Info, o organizație pentru drepturile omului care monitorizează protestele, a anunțat că au fost arestate 1.004 de persoane, dintre care 351 în Sankt Petersburg, potrivit agenției Reuters.


Protestele pro-Aleksei Navalnîi, aflat de trei săptămâni în greva foamei pentru că i se refuză accesul la un medic din afara penitenciarului, au fost marcate de arestări masive în Rusia.


Starea precară de sănătate a liderului opoziției, aflat în detenție și în greva foamei, i-a determinat pe susținătorii săi să organizeze aceste mitinguri, temându-se că viața sa este în pericol, a scris și Radio Europa Liberă.


Proteste la Moscova. Foto: Profimedia

Poliția a anunțat că 6.000 de persoane au protestat ilegal la Moscova, în timp ce canalul de YouTube al lui Navalnîi a susținut că prezența protestatarilor în capitala Rusiei a fost de până la 10 ori mai mare.


Protestatarii cer eliberarea din închisoare opozantului lui Putin în vârstă de 44 de ani. Oamenii adunați în centrul Moscovei au scandat „Libertate pentru Navalnîi” și „Lăsați medicii să intre la el”. Soția lui Navalnîi, Yulia, s-a alăturat mitingului din capitala Rusiei, unde manifestanții i-au scandat și ei numele, conform agenției Reuters.


O tânără ține în mâini o hârtie pe care scrie ”Libertate pentru Navalnîi”. Foto: Profimedia

„Am ieșit pentru Aleksei, împotriva unui război în Ucraina și a propagandei sălbatice”, a spus Marina, studentă ieșită la protestul de la Moscova.


Aproximativ 300 de persoane au protestat și la Vladivostok. Oamenii au purtat pancarte pe care scria „Libertate pentru deținuții politici” și „Fără război, represiuni și tortură!”.


Purtătorul de cuvânt al lui Navalnîi, arestat


Purtătorul de cuvânt al lui Navalny, Kira Yarmysh, a fost reținut la Moscova cu numai câteva ore înaintea mitingului din capitala Rusiei.


Yarmysh a fost reținut sub acuzația de incitare la proteste, potrivit Reuters.


Poliția rusă blochează o stradă din Moscova în timpul protestelor pro Navalnîi. Foto: Profimedia

Președintele Consiliului European, Charles Michel, care prezidează reuniunile la nivel înalt ale Uniunii Europene, a numit arestarea drept „deplorabilă”.


Navalnîi, închis de trei luni


Navalnîi a intrat în greva foamei pe 31 martie. Foto: Hepta

Aleksei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie la întoarcerea sa în Rusia din Germania, acolo unde a primit tratament după otrăvirea sa în Siberia în august 2020, cu Noviciok.


Navalnii îl consideră răspunzător pentru otrăvirea sa pe președintele rus Vladimir Putin. FSB și Kremlinul au negat însă orice implicații.


Navalnîi a intrat în greva foamei pe 31 martie, acuzând că în detenție i s-a refuzat oferirea unui tratament adecvat pentru durerile de picioare și spate.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă