Pesta porcină a revenit în judeţul Ialomiţa. Câte focare noi au fost confirmate de veterinari în ultima săptămână

1 lună in urmă 20

Aproximativ 100 de focare noi de pestă porcină au fost confirmate de către veterinari doar în ultima săptămână, în 19 județe din țară. O mare parte dintre focarele de pestă porcină se află în două județe din sudul țării, printre care se numără și Ialomița.

Pesta porcină pune stăpânire pe județul Ialomița

La data de 19 august 2021, conform datelor furnizate de ANSVSA, 476 de focare de pestă porcină africană erau active. Dintre acestea, șase focare în exploatații comerciale și alte șase focare în exploatații comerciale de tip A. În total, au fost afectate 62.516 de porcine, animalele fiind afectate din focarele active.

Mai mult de atât, în intervalul 13 – 19 august, au fost înregistrate 98 de noi focare de pestă porcină africană. 28 dintre acestea au fost găsit în județul Ialomița. La începutul lunii august, în județ erau active 81 de focare de pestă porcină, conform Direcției Sanitare Veterinare Ialomița.

Virusul a fost găsit și într-o fermă din Urziceni, care deține 1.861 de suine. O mare parte dintre animale au fost eutanasiate, însă câteva zeci de porci au murit din cauza bolii. În cele mai multe cazuri, virusul este răspândit din cauza neglijenței proprietarilor, spun autoritățile sanitare veterinare.

„Cauzele pot fi multiple, deja DSVSA Ialomiţa a identificat ca fiind pozitive două focare în care un porc a fost aruncat în lacul de acumulare de la Dridu, altul a fost aruncat  la marginea localităţii Făcăieni, altul în localitatea Armăşeşti, în zona gării, dar din anchete putem spune că  80 la sută din focare sunt prin circulaţia persoanelor” a declarat Dragoş Păun, consilier cu atribuţii şef serviciu Sănătate şi bunăstare animale din cadrul DSVSA Ialomiţa.

Două ferme zootehnice din Buzău, afectate de pesta porcină

Virusul peste porcine se răspândește repede în marile ferme de creștere a porcilor din județul Buzău. Pesta porcină a ajuns în două exploatații cu efective mari de animale. Săptămâna trecută, un focar a fost depistat la unul dintre cele mai mari crescătorii de suine din județ.

Este vorba despre o fermă din Glodeanu Siliștea, cu peste 8.000 de animale. Recent, virusul a fost depistat și la o fermă de animale din Cilibia. Aici sunt crescuți peste 2.500 de porci, dar și la o fermă din Stâlpu, fiind vorba despre un efectiv de 1.200 de suine. Peste 3.500 de porci urmează să fie eutanasiați din fermele din Stâlpu și Cilibia.

A fost nevoie de aprobarea Planurilor de Măsuri aplicate în focarele de pestă porcină africană în exploataţiile comerciale industriale SC Sarova Farms SRL, situată în extravilanul comunei Stălpu, şi SC Ferma Pig Swine SRL, situată în extravilanul comunei Cilibia, potrivit unui ordin al Centrului Local de Combatere a Bolilor.

The post Pesta porcină a revenit în judeţul Ialomiţa. Câte focare noi au fost confirmate de veterinari în ultima săptămână appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă