Pescadorul dispărut în Marea Neagră nu a fost găsit. „Nu avem nicio dată probabilă cu locul unde s-a scufundat nava”

1 lună in urmă 84

Dat dispărut duminică, 16 mai, în jurul orei 18.30, pescadorul Sea Shark 1 nu a fost încă găsit, în ciuda operațiunilor complexe de căutare. Trei dintre cei cinci marinari aflați la bord au fost găsiți morți luni, aduși la mal la Gura Portiței și Vadu.

Directorul Autorităţii Navale Române, Cosmin Dumitrache, a declarat, pentru News.ro, că pescadorul a avut ultimul contact cu autorităţile duminică, la ora 18.30. Oficialul a afirmat că nu ştie nimeni de ce s-a scufundat nava.

„Nu avem nicio dată probabilă cu locul unde s-a scufundat nava. Presupunem că a fost un incident în urma traulării, dar nu ştiu, doar presupuneri. Nava traulează, trage o plasă după ea, cu o anumită încărcătură, şi dacă nu este traulată corect, dacă manevra nu este corectă, poate duce la răsturnarea ambarcaţiunii”, a explicat directorul ANR.

El a menţionat că nu ştie unde se deplasa pescadorul, deoarece aceste tipuri de nave nu au monitorizare asupra lor.  În plus, „nu a dat nimeni niciun semnal SOS, de alertă”, a transmis directorul ANR.

Potrivit autorităţilor, dispariţia pescadorului a fost semnalată de un prieten al unui membru de echipaj. Acesta a urmărit poziţia pescadorului din Marea Neagră cu ajutorul unui program de pe internet, iar la un moment dat a observat că acesta a dispărut de pe radar. El a fost cel care a sunat luni dimineaţa la 112, iar apelul a fost transmis către Centrul Maritim de Coordonare din cadrul Autorităţii Navale Române, această instituţie fiind cea care se ocupă de operaţiune.

În acel moment a fost anunţată şi Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare care a trimis o navă de căutare în zona unde se presupune că ar fi dispărut pescadorul, zona Gura Portiţei.

Ulterior, ARSVOM a mai trimis încă o navă în zonă pentru căutări.   

Reprezentanţii Gărzii de Coastă au afirmat că 20 de poliţişti de frontieră participă cu trei nave la operaţiunile de căutare.

Pescadorul, care aparţinea unei companii private, avea la bord cinci membri de echipaj. Trei dintre aceştia au fost scoşi de valuri la ţărm. Doi dintre ei au fost găsiţi în zona Gura Portiţiei, iar altul la Vadu.   

Operaţile de căutare, oprite la căderea întunericului, au fost reluate dimineaţă.

În acest caz, Poliția a deschis un dosar penal in rem.

Foto: capură video

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă