Pericolul vine din cer. 900.000 de resturi spatiale aflate pe orbita Pamantului pot lovi oricand suprafata terestra VIDEO

2 săptămâni in urmă 23

La cea de-a opta Conferinta europeana virtuala privind resturile spatiale de pe orbita terestra, ce a avut loc la Darmstadt, in Germania, s-a discutat despre pericolul care vine din spatiu si de planurile primei misiuni de indepartare a deseurilor de deasupra Terrei.

Noul proiect prevede modul in care omenirea poate sa faca fata ramasitelor spatiale mortale, care, in prima instanta, pot distruge satelitii si astfel s-ar produce intreruperi ale comunicatiile telefonice, audio sau video de pe Pamant, potrivit Yahoo
News
.

Din anul 1957, au existat mii de lansari spatiale care au parasit planeta noastra, iar in prezent Terra este inconjurata de pana la 26.000 de obiecte mari, care sunt urmarite de oamenii de stiinta, pentru a preveni producerea unor catastrofe.

Expertii vor discuta despre planurile de lansare a primei misiuni de "curatire" a spatiului de deasupra Pamantului, Clear Space, proiectata sa fie lansata in 2025.

Astronautul Samanta Cristoforetti a vorbit de riscurile permanente ale impactului acestor corpuri de pe orbita, asupra Statiei Spatiale Internationale (ISS), chiar daca aceasta este protejata.

"Am avut cateva manevre de evitare a coliziunilor in timp ce eram la bordul ISS, dar nu a existat un eveniment dramatic. Preocuparea noastra nu este pentru acele corpuri mari, care sunt monitorizate, ci pentru cele care scapa observatiilor", a declarat italianca.

Spatiul s-a "umplut" cu mii de sateliti, dar si cu milioane de resturi provenite din obiecte ramase pe orbita, fragmente din rupturi, explozii, coliziuni sau alte evenimente. Sunt 2.800 de nave, sonde, sateliti functionali pe orbita Pamantului.

Insa, cele mai mari pericole provin de la cele 900.000 de obiecte mai mari de 1 centimetru si 128 de milioane de corpuri mai mari de 1 milimetru, aflate pe orbita Terrei. Oricat de mici ar fi deseurile spatiale, ele vin cu o viteza uriasa spre Pamant, cu aproximativ 56.000 de kilometri pe ora, putand duce la mari catastrofe.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă