Performanță istorică a echipei naționale a României, la Campionatul Mondial de Dezbateri pentru Elevi: Locul 8 în lume și cea mai bună echipă vorbitoare de engleză ca limbă străină

2 luni in urmă 367

Echipa Națională a României a obținut o performanță istorică la Campionatul Mondial de Dezbateri pentru Elevi, desfășurat online, fiind  singura din Europa care s-a clasat în primele 8 echipe ale lumii.

Totodată a fost declarată „Cea mai bună echipă EFL (vorbitoare de engleză, ca limbă străină)” din concurs, transmite joi Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR), într-un comunicat de presă.

Campionatul s-a desfășurat online între 25 iulie și 5 august.

România a fost singura țară din Europa prezentă în sferturile Campionatului Mondial.

Parcursul extraordinar al elevilor români s-a oprit în sferturi, în fața echipei statului Filipine.

Anul acesta, echipa României a fost formată din elevii:

Oana Nițu (clasa a XII-a) (Colegiul Național „Mihai Viteazul” Ploiești)
Elena Rădulescu (clasa a XI-a) (Colegiul Național „Sfântul Sava” București)
Tania Acsinte (clasa a XI-a) (Colegiul Național „Sfântul Sava” București)
Irina Chicuș (clasa a XI-a) (Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” București)
Valeriu Cărășel (clasa a XII-a) (Colegiul Național „Mihai Viteazul” București)
rezervă Arina Dumitru (clasa a X-a) (Colegiul Național „Mihai Viteazul” Ploiești).

Echipe puternice, formate din vorbitori nativi de limba engleză, precum echipa Angliei sau Irlandei, au părăsit turneul în fazele anterioare, au transmis reprezentanții ARDOR, într-un comunicat de presă.

Printre temele dezbătute se numără: posibilitatea ca serialele cu polițiști să facă mai mult rău decât bine, interzicerea producerii și a consumului de carne, comercializarea spațiului cosmic, capitalismul „curcubeu”, faptul că țările în curs de dezvoltare ar trebui să prioritizeze industrializarea în scopul substituirii importurilor în defavoarea industrializării orientate spre exporturi.

Echipa României a obținut și titlul de Cea mai bună echipă EFL („EFL Best Team”) dintre cele 19 echipe EFL (English as a Foreign Language – Engleza ca limbă străină) din concurs. Valeriu Cărășel (Colegiul Național „Mihai Viteazul” București) a obținut un foarte bun loc 8 în clasamentul individual EFL.

„Campionatul Mondial înseamnă emoția din timpul dezbaterilor, când știi că trăiești momentele pentru care te-ai pregătit un an întreg, că dezbați împotriva celor mai bune echipe din lume și că ai ocazia să reprezinți România printre ele! E un context în care vii să dai tot ce poți, care îți confirmă că munca depusă până acum a meritat. Ești unde sperai să ajungi, ba chiar mai departe! Frumusețea dezbaterilor stă și în oportunitățile pe care ți le creează – oamenii pe care ii cunoști, subiectele diverse despre care te informezi, curiozitatea cu care ajungi să privești evenimentele din jur, precum și faptul că toate astea persistă în timp”, a spus Irina Chicuș (Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” București).

Lotul de antrenori care au pregătit în acest an echipa națională este format din instructori și arbitri cu experiență ai Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică – ARDOR, mulți dintre ei foști componenți ai echipei naționale: Șerban Pitic, Diana Diaconescu, Ștefan Matei, Teodor Grama, Laura Drăgoi, Andrei Olaru, Miruna Cozianu, Eveline Dicu, Cătălin Panțiru.

România este reprezentată la Campionatului Mondial de Dezbateri pentru Elevi (World Schools Debate Championship) încă din 2006.

Cea mai bună performanță anterioară a echipei a fost în 2020, când elevii români au obținut locul 15 în clasamentul general și locul 1 în clasamentul EFL.

„Dezbaterea este un sport intelectual. Este activitatea educațională cu cea mai mare capacitate de transformare pozitivă a unui adolescent. Dezbaterea îi ajută pe elevi să capete încredere în ei (un aspect crucial, la vârsta adolescenței), le dezvoltă gândirea critică și îi ajută să se cunoască și să se înțeleagă mai bine pe sine, îi învață abilități de documentare, de lucru în echipă, de discurs public, de argumentare și persuasiune” – Emanuel Beteringhe, președinte executiv ARDOR.

În parteneriat cu licee și universități, ARDOR administrează peste 100 de cluburi de dezbateri în toată țara, care reunesc 1600 de elevi anual. Cluburile au activitate constantă și participă și la evenimentele din circuitul ARDOR – 20-40 de evenimente pe an.

Cel mai important eveniment este Forumul Național de Dezbateri, care anul acesta se va desfășura în perioada 25-30 august și unde se vor înfrunta aproximativ 40 de echipe din toată țara. Mai multe informații puteți citi pe pagina de Facebook a evenimentului.

Sursă: ARDOR

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă