Pentru cât timp oferă imunitate vaccinurile împotriva COVID-19? Vorbim de o estimare de cel puțin un an, dar nu există o perioadă dovedită științific

2 luni in urmă 5

Pentru cât timp după momentul vaccinării oferă imunitate cele 3 vaccinuri împotriva COVID-19 - Pfizer, Moderna și AstraZeneca? "Nu există o perioadă stabilită, dovedită științific, dar vorbim de o estimare de cel puțin un an", spune medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19.

Valeriu Gheorghiță mai spune că "avem nevoie de date care vor fi cumulate pe măsură ce trece timpul și vom putea să obținem aceste informații".

"Companiile Pfizer și Moderna urmează să facă studii de siguranță și de imunogenicitate legate de administrarea celei de a treia doze de vaccin tocmai pentru eventualitatea în care vor apărea variante virale noi și atunci va trebui să acoperim din punct de vedere vaccinal și acele tulpini noi. Această nu este legată de anticiparea pierderii răspunsului imun după schema actuală, cu două doze de vaccin", subliniază medicul Valeriu Gheorghiță.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă