Pentagonul a trimis un portavion si doua bombardiere pentru a proteja retragerea trupelor NATO din Afganistan

1 săptămână in urmă 23

Secretarul american al Apararii, Lloyd Austin, a trimis inca doua bombardiere B-52 in Golf si a prelungit misiunea in regiune a portavionului USS Eisenhower pentru a proteja retragerea anuntata a fortelor coalitiei internationale din Afganistan, a indicat vineri purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby, noteaza AFP.

Seful Pentagonului "a aprobat vineri cateva masuri aditionale", a declarat John Kirby in cursul unui briefing de presa.

USS Eisenhower va mai ramane in zona "pentru o vreme", in timp ce bombardierele B-52 "au ajuns acolo", a adaugat el.

Bombardierele grele numite "Stratofortress", care pot transporta arme nucleare, au de obicei sediul in Qatar, unde armata americana dispune de o importanta baza militara.

Purtatorul de cuvant nu a exclus ca ar putea fi trimise alte intariri pentru a participa la uriasa operatiune logistica reprezentata de retragerea a circa 2.500 de soldati americani, precum si a peste 16.000 de subcontractanti civili si a echipamentelor acestora.

Lor li se adauga aproximativ 7.000 de soldati ai NATO, care depind in mare masura de armata americana pentru transportul de trupe si de echipamente.

"Este rezonabil sa ne gandim ca ar putea exista masuri suplimentare temporare pentru protejarea fortelor", a adaugat John Kirby, mentionand ca, daca autovehiculele blindate cele mai sofisticate vor fi evacuate pe calea aerului, altele vor fi date armatei afgane.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă