Pentagonul a testat cu succes un motor de rachetă pentru o armă hipersonică. SUA încearcă să recupereze terenul pierdut în fața Chinei

1 lună in urmă 18

Sambata, 30 Octombrie 2021, ora 07:45

132 citiri

Pentagonul, în colaborare cu US Navy, a efectuat joi un test static de succes al unui motor de rachetă destinat lansării unui vehicul de transport pentru o armă hipersonică, potrivit marinei americane, transmite Reuters.

Statele Unite şi rivalii săi globali şi-au intensificat eforturile de a construi arme hipersonice - următoarea generaţie de arme care fură adversarilor timpul de reacţie şi mecanismele tradiţionale de înfrângere.

Contractorii din industria de apărare speră să valorifice acest nou segment, pe măsură ce produc armele şi dezvoltă noi mecanisme de detectare şi înfrângere.

Săptămâna aceasta, preşedintele şefilor de state majore ale armatei americane a confirmat pentru prima oară oficial un test de arme hipersonice efectuat de China, despre care experţii militari spun că pare să arate că Beijingul urmăreşte un sistem care poate orbita Pământul, conceput pentru a evita apărarea antirachetă americană.

”Suntem în grafic cu următorul test de zbor al rachetei hipersonice comune”, a declarat viceamiralul Johnny Wolfe Jr, director al Programelor de sisteme strategice ale Marinei, proiectant principal al programului.

Acel test combinat de zbor, al propulsorului de rachetă şi al armei hipersonice, este programat să aibă loc înainte de toamna anului 2022.

Săptămâna trecută, în Kodiak, Alaska, a avut loc un test nereuşit al unei arme hipersonice, când motorul a eşuat.

Serviciile militare americane vor folosi racheta hipersonică comună ca bază pentru a dezvolta sisteme de arme individuale şi lansatoare adaptate pentru lansare de pe mare sau de pe uscat.

Racheta hipersonică obişnuită va consta dintr-un motor solid de rachetă, ca parte a unui nou propulsor de rachetă, combinat cu Common Hypersonic Glide Body (CHGB).

Programele de sisteme strategice ale Marinei SUA au efectuat două teste anterioare ale motorului solid de rachetă utilizat în dezvoltarea capacităţii de lovire hipersonică convenţională (CPS) a Marinei şi a armei hipersonice cu rază lungă de acţiune (LRHW).

Producătorii de arme Lockheed Martin, Northrop Grumman şi Raytheon Technologies şi-au prezentat cu un accent special toate programele de arme hipersonice în rapoartele financiare trimestriale publicate săptămâna aceasta, în timp ce atenţia mondială s-a mutat către nouă cursă a înarmărilor, cu o nouă clasă de arme.

China a testat o rachetă hipersonică. Operațiunea „a luat prin surprindere serviciile secrete americane"

În urmă cu două săptămâni, China a testat o nouă capacitate spaţială cu o rachetă hipersonică pe orbită, a raportat sâmbătă Financial Times (FT), notează AFP.

Articolul din cotidianul britanic, care citează mai multe surse cu cunoştinţe despre test, indică faptul că Beijingul a lansat în august o rachetă cu capacitate nucleară care a înconjurat Pământul pe orbită mică înainte de a coborî către ţinta sa, ratată cu peste 32 de kilometri, au indicat trei surse.

Sursele FT au declarat că planorul hipersonic a fost transportat de o rachetă Long March, ale cărei lansări sunt de obicei anunţate, în timp ce testul din august a fost ţinut secret.

Progresele Chinei în domeniul armelor hipersonice "au luat prin surprindere serviciile secrete americane", potrivit articolului.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că nu va face niciun comentariu despre detaliile articolului, dar a adăugat: "Ne-am exprimat clar îngrijorările cu privire la dezvoltarea militară pe care China o urmăreşte în continuare, care nu face decât să sporească tensiunile din regiune şi nu numai. Acesta este unul dintre motivele pentru care vedem China drept provocarea noastră de stimulare numărul unu".

Citeste si:

 „Progresul militar al Chinei este uimitor“

După testarea unei rachete hipersonice de către China în august, generalul american John Hyten, numărul doi al Statului Major american, a declarat joi că ritmul în care armata chineză îşi...

Super-portavionul USS Gerald R. Ford, gata să domine mările. Americanii au rezolvat marea problemă a celei mai scumpe nave construite vreodată

Portavionul cu propulsie nucleară USS Gerald R. Ford, primul din clasa care îi va purta numele, urmează să fie desfășurat în vederea primei misiuni. Desfășurarea navei va avea în 2022,...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă