Pentagonul a stabilit că Iranul se află în spatale atacului asupra petrolierului pe care a murit un român

2 luni in urmă 24

O echipă de experți din cadrul Departamentul de Apărare al SUA a concluzionat că drona din spatele atacului mortal asupra navei comerciale Mercer Street a fost produsă în Iran, a declarat vineri Comandamentul Central al SUA, citat de CNN.

Echipa de anchetă trimisă pe navă de pe USS Ronald Reagan a constatat că nava care naviga în largul Omanului a fost vizată pe 30 iulie de un vehicul aerian fără pilot (UAV) „încărcat cu un exploziv de nivel militar”. Atacul a ucis doi membri ai echipajului aflați la bordul navei, un cetățean român și unul britanic.

„Utilizarea UAV-urilor kamikaze proiectate și produse în Iran este o tendință în creștere în regiune”, transmite raportul întocmit de experți. „Acestea sunt utilizate în mod activ de Iran și de forțele lor proxy împotriva forțelor coaliției din regiune, pentru a include ținte în Arabia Saudită și Irak”.

Pentagonul a stabilit că Iranul se află în spatale atacului asupra petrolierului pe care a murit un românPetrolierur Mercer Street a fost atacat pe 30 iulie în largul coastelor Omanului
Foto: Profimedia

Ancheta a constatat că nava a fost vizată de alte două atacuri UAV nereușite din 29 iulie. Atacul din 30 iulie „a necesitat o reorientare calculată și deliberată a Mercer Street de către Iran”, se spune în raport.

Pentagonul a stabilit că Iranul se află în spatale atacului asupra petrolierului pe care a murit un românDaunele produse în urma atacului cu dronă. Foto: Profimedia

Declarația Comandamnetului Central preciează că, după analiza la fața locului, „o parte din material a fost transferat la sediul Flotei a cincea a SUA din Manama, Bahrain și ulterior la un laborator american pentru testări și verificări”. Experților britanici „li s-a oferit acces la probe la sediul flotei a cincea” și „probele au fost partajate practic cu experții israelieni în explozii”.

„Ambii parteneri au fost de acord cu concluziile SUA”, se menționează în declarație.

Concluziile transmise de către Pentagon urmează unei declarații de condamnare din partea miniștrilor de externe din G7, care învinovățesc Iranul pentru atac.„Toate dovezile disponibile indică în mod clar Iranul. Nu există nicio justificare pentru acest atac”, se transmite în declarația comună de vineri.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă