Pensii 2021. Noi schimbări anunțate de ministrul Muncii. Cu cât vor crește pensiile și în ce zile vor ajunge banii la români

1 lună in urmă 24

Pensii 2021. Astfel, în anul în curs, veniturile pensionarilor vor fi achitate la domiciliu către beneficiari în intervalul 1 – 15 al fiecărei luni, potrivit reprezentanţilor ministerului.

Pensii 2021. Noi schimbări anunțate de ministrul Muncii. Ce se va întâmplat de acum

“Ministrul Raluca Turcan a stabilit cu reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii Publice, Ministerului Finanţelor şi Companiei Naţionale Poşta Română, instituţiile care colaborează pentru plata pensiilor la domiciliul beneficiarilor, un calendar care să asigure urgentarea procedurilor pentru a plăti pensiile la timp în luna ianuarie, chiar dacă instituţiile funcţionează cu program redus de sărbători”, se arată într-un comunicat citat de Agerpres.

Companiei Naţionale Poşta Română i-a fost adresată solicitarea de a depune toate eforturile necesare, conform convenţiei încheiate cu Ministerul Muncii, pentru ca pensiile să fie distribuite la timp către beneficiari.

Totodată, Casa Naţională de Pensii Publice s-a angajat să întocmească tot în regim de urgenţă toate ordinele de plată către Poşta Română, pentru a evita eventuale întârzieri. Conform calendarului stabilit, Poşta Română va primi în data de 4 ianuarie 2021 ordinele de plată pentru pensii, urmând a se face distribuirea la domiciliu.

Pensii mai mari pentru români în anul acesta

Veniturile pensionarilor din România se vor mări anul viitor cu nu mai puțin de 8 procente. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor. Astfel, se va adăuga un plus la punctul de pensie de aproximativ 100 de lei. Aceasta ar fi și cea mai mare majorare dintr-un calendar gândit de Guvern, pe 4 ani. La finalul acestei perioade, pensiile ar urma să fie cu aproape 50% mai mari decât acum. Concret, punctul de pensie ar urma să crească de la 1.442 de lei, cât este acum, la 1.559 de lei în 2021. Asta înseamnă un plus de 117 lei.

Guvernantul mai subliniază că majorarea va fi aplicată de la 1 ianuarie sau mai târziu, în condițiile în care încă se fac calcule pentru bugetul pe anul viitor.

Planurile făcute arată că majorările vor continua treptat până în 2024 inclusiv, când punctul de pensie ar trebui să ajungă la 1.841 de lei.

Așadar, în cei 4 ani, Guvernul estimează că punctul de pensie ar urma să se majoreze cu aproape 400 de lei față de cât este acum. Asta în condițiile în care România are printre cele mai mici pensii din Uniunea Europeană. Asta face că 20% dintre seniorii noștri să fie expuși riscului sărăciei, potrivit statisticii europene.

Datele care ne fac codași în Europa arată că pensia medie în România este de 1.436 de lei. Sunt însă diferențe mari între județe și regiuni ale țării. De pildă, în Botoșani, pensia medie este de aproape 1.100 de lei. Asta în vreme ce în Hunedoara trece de 1.800 de lei, iar în București sare de 1.700 de lei.

Citește și: Plata pensiilor întârzie din cauza vacanţei de Anul Nou. Când vor primi pensionarii banii la domiciliu
 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă