Pensii 2021. Ce se întâmplă cu contribuția la Pilonul II. Vești bune pentru milioane de români

2 luni in urmă 2

O nouă o zi, același subiect, pensii 2021. După declarațiile cu privire la sporurile din sistemul bugetar, Raluca Turcan a revenit asupra discuțiilor cu privire la Legea pensiilor. Unul din puctele atinse a fost și cel legat de Pilonul II de pensii, subiect controversat în trecut.

Contribuția la Pilonul II de pensii se va majora

Legea pensiilor și subiectul pensii 2021 este încă unul plin de surprize. Recent, ministrul Turcan a declarat că în următorii doi ani va exista o nouă lege a pensiilor care va fi, în opinia oficialului, una pe măsura cerințelor românilor. Printre multele adăugiri aduse de Raluca Turcan a fost și cel legat de Pilonul II de pensii și contribuțiile aferente.

În trecut, nu cu mult timp în urmă, clasa politică dorea modificare acestuia, dar analizele ulterioare au demonstrat că orice modificare ar destabiliza întreg planul de pensii, vorbim aici de contribuțiile românilor.

Astfel că, ca un fel de asigurare, Raluca Turcan a declarat că Pilonul II de pensii este sustenabil. În același timp a dat asigurări că în următorii patru ani se vor mări contribuțiile către Pilonul II de pensii.

”Din punctul nostru de vedere își justifică existența. Reprezintă o plasa de siguranță pentru cei care se află în câmpul muncii. Sunt sisteme diferite de pensie. Sistemul public este pe bază de solidaritate.

Pilonul II este unul de cumulare și practic contribuim la valoare pensiilor pe care noi le vom avea. Până în momentul de faţă toate cifrele arată că acest Pilon este sustenabil şi noi avem în programul de guvernare chiar o creştere în patru ani a contribuţiei la Pilonul II de pensii”, a declarat Raluca Turcan.

Legea pensiilor în următorii doi ani

Ca fiecare guvernare, din ultimii 30 de ani, fiecare guvern a venit cu modificări și schimbări. Este exact același lucru și acum, vorbind aici de LEgea pensiilor. Subiectul în sine, pensii 2021, este unul sensibil și dezbătut intens în ultima vreme. Același ministru Turcan declara că există deja un proiect pentru o nouă lege a pensiilor și că va fi gata în următorii doi ani. Conform oficialului noua lege va veni și cu recalculare a pensiilor românilor.

”Legea pensiilor are două etape. Are partea legislativă prin care pregătim întreaga formulă în baza căreia se vor recalcula pensiile şi etapa tehnică de evaluare, de care vă spuneam, de includere a dosarelor în sistem electronic (…). În momentul de faţă avem 250.000 de dosare în format letric, adică aşa, cu şine. Cum îşi propunea cineva să recalculeze acele dosare dacă nici măcar nu sunt băgate într-un computer.

Avem 1,3 milioane de dosare într-un sistem informatic adaptat şi nu prea şi 3,6 milioane în alt sistem informatic.  Noi sperăm cu tot acest efort pe care îl facem, inclusiv cu atragerea de fonduri europene prin Programul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă, între un an şi jumătate şi doi ani să avem o nouă lege a pensiilor cu dosarele recalculate”, a spus Raluca Turcan miercuri seară, potrivit Agerpres.

The post Pensii 2021. Ce se întâmplă cu contribuția la Pilonul II. Vești bune pentru milioane de români appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă