Pensii 2021. Cât a crescut pensia în acest an, față de 2020. Diferența este importantă

1 lună in urmă 3

Noile date publicate de Institutul Național de Statistică, prezintă o mărire a pensiilor în 2021, în raport cu anul trecut. Cu toate că nu se pune problema unor majorări semnificative anul acesta, pensia totuși a crescut.

Institutul Național de Statistică anunță pensii în 2021 mai mari decât în 2020

Deși sub efectele crizei economice și a unui buget subevaluat, anul 2021, conform INS, a adus majorări la pensiile românilor. Ideea este un paradox, dacă ținem cont de tergiversările guvernanților și de declarațiile de austeritate bugetară. Institutul Național de Statistică a publicat astăzi un nou raport statistic în care sunt prezentate valori mărite a pensiilor românilor, la început de 2021, în raport cu anul trecut, în aceeași perioadă.

Astfel se face că în trimestrul IV 2020, numărul mediu de pensionari a fost de 5123 mii persoane. INS spune că numărul este în scădere cu 2 mii de persoane faţă de trimestrul precedent. În același raport se spune că numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4679 mii de persoane, în creṣtere cu 4 mii faṭă de trimestrul precedent.

Același raport realizat de Institutul Național de Statistică, tot în aceeași perioadă a trimestrului IV al anului trecut, arată că pensia medie lunară a fost de 1636 lei, în creṣtere cu 8,7% faṭă de trimestrul precedent. Iar pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1590 lei. În datele statiscie publicate de INS s-a luat în calcul raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat şi câştigul salarial mediu net.

”Trimestrul IV 2020 comparativ cu trimestrul IV 2019:

Comparativ cu trimestrul IV al anului precedent numărul mediu de pensionari a scăzut cu 17 mii persoane, Numărul categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a crescut cu 10 mii persoane; Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu același trimestru al anului precedent, cu 15,9% fiecare.

Trimestrul IV 2020 comparativ cu trimestrul III 2020:

Numărul mediu de pensionari a fost în scădere cu 2 mii persoane faţă de trimestrul precedent, Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost în creṣtere cu 4 mii persoane; Pensia medie lunară ṣi pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut faṭă de trimestrul precedent, cu 8,7% ṣi respectiv cu 9,4%.”, se mai spune în raportul realizat de Institutul Național de Statistică.

A crescut și numărul pensionarilor prin asigurările sociale

Același raport publicat astăzi de INS, mai relevă o creștere a numărului de pensionarii de asigurări sociale. INS spune că această categorie deţine ponderea majoritară, de 99,98%, în numărul total de pensionari.

”Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 91,4% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (78,9%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale.

Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,1%. Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10. Acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial.”, mai spune Institutul Național de Statistică.

The post Pensii 2021. Cât a crescut pensia în acest an, față de 2020. Diferența este importantă appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă