Pediatru ieșean avertizează: „Valul 5, determinat de copii”. Cei mici vor fi vector de transmitere către persoanele vulnerabile

1 săptămână in urmă 17

Noul val pandemic va avea o componentă major schimbată față de ce a fost până acum în pandemie, „valul cinci va fi valul determinat de copii”, scrie Ziarul de Iași.

Problema observată de către specialişti în ultima perioadă este că părinţii fug atât de ideea de a-şi testa copiii, cât şi de vaccinare.

Medicul de familie și pediatru ieşean, dr. Maria Daniil, spune le gat de cazurile de Covid pe care le are sub observare că. deşi nu sunt cazuri confirmate ca fiind infectate cu tulpina Omicron, manifestările sunt diferite faţă de cele care erau în timpul valului anterior, când majoritatea cazurilor infectate erau cu tulpina Delta.

Medicul crede că va urma o perioadă foarte grea – luna februarie este de obicei o perioadă plină de viroze, care se suprapune cu vârful sezonului gripal, iar în acelaşi timp vor continua să crească numărul de cazuri de COVID. Mai mult, medicii au remarcat că părinţii au devenit sceptici cu privire la testare.

„Părinţii nu prea mai vor să spună când apar simptomele, să îi testeze pe copii, cei mai mulţi vor recomandări prin telefon. Trimit poze, filmuleţe şi cer tratament simptomatic. Am avut un caz, cu semne foarte clare, la care am vrut să chem DSP-ul pentru testare şi părintele nu a vrut, că ar fi o simplă răceală. Problema este că da, va trece şi acest val cu foarte multe cazuri, dar vor fi afectaţi tot cei cu afecţiuni cronice, bunicii, vârstnicii”, a completat medicul pediatru.

De asemenea, deşi vaccinarea în rândul copiilor din grupa de vârstă 5 – 11 ani ar urma să înceapă în această lună, dr. Daniil spune că nu există o dorinţă în acest sens din partea multor părinţi. Unii se tem de efectele adverse, alţii vor să îi lase pe copii să se imunizeze natural, ca şi cum ar fi o simplă răceală care nu îi afectează şi pe ceilalţi din jur.

Foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă