Pecica se va încălzi cu apă geotermală

6 zile in urmă 11

Primăria Pecica/Foto: FAN

18 September 2022 14:38

Proiectul are finanţare europeană, iar lucrările încep peste câteva zile, urmând să fie realizate foraje pentru extragerea apei calde din pământ şi o centrală termică ce va încălzi clădirile publice.

Scris de M.B. - Proiectul are finanţare europeană, iar lucrările încep peste câteva zile, urmând să fie realizate foraje pentru extragerea apei calde din pământ şi o centrală termică ce va încălzi clădirile publice.

PECICA. În oraşul Pecica începe, peste câteva zile, construirea unei centrale termice care foloseşte apa geotermală, cu ajutorul căreia vor fi încălzite şcoli, grădiniţe, imobile ale serviciilor publice, sala de sport sau hala agroalimentară. În viitor, se are în vedere ca sistemul să alimenteze şi conducte ce vor încălzi blocuri sau case ale căror proprietari vor dori să se racordeze la reţea.

Organizare de şantier

Primarul oraşului Pecica, Petru Antal, ne-a declarat că amplasamentul pe care vor avea loc lucrările a fost predat consorţiului care a câştigat licitaţia, iar în aceste zile se face organizarea de şantier. Lucrările de forare vor începe peste câteva zile, când în oraş vor ajunge utilajele speciale.

„Oraşul nostru va avea o centrală termică ce va funcţiona cu apă geotermală. În primii cinci ani vom încălzi în acest fel clădirile publice, dar ulterior vom extinde sistemul la blocurile de locuinţe, iar într-o altă fază la case, pentru proprietarii care vor dori să se racordeze”, a spus primarul.

Finanţare europeană

Sistemul de încălzire va fi realizat cu ajutorul unei finanţări europeane obţinute prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. Proiectul are valoarea totală de 24,6 milioane de lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 20.926.885 lei.

Prin acest proiect se va realiza un sistem centralizat de producere şi distribuţie a energiei termice, utilizând o sursă regenerabilă mai puţin exploatată, respectiv energia geotermală, în vederea reducerii emisiilor de CO2. Se vor face două foraje, unul de extracţie a apei geotermale şi unul de injecţie a apei utilizate, la o adâncime de 1.200 metri. Finanţarea mai asigură achiziţia şi montarea unei centrale şi realizarea unei reţele de distribuţie a energiei termice cu o lungime de 1,33 kilometri.

Toate clădirile ce vor fi încălzite prin acest sistem se află în zona centrală a oraşului, acolo unde vor fi realizate şi cele două foraje, mai precis în parc. În aceeaşi zonă va fi construită şi centrala termică.

Extindere

Finalizarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a centralei ar urma să aibă loc la sfârşitul anului 2023. Totuşi, administraţia locală are deja planuri ca sistemul să fie extins, după cinci ani de funcţionare în paramentrii aprobaţi prin contractul de finanţare. Conform regulilor europene, proiectele nu pot fi modificate timp de cinci ani de la finalizare. După acest termen, Primăria Pecica intenţionează că extindă reţeaua de conducte şi capacitatea centralei, pentru a fi încălzite locuinţe şi un viitor ştrand termal.

Staţiune de interes local

Guvernul României a adoptat, la mijlocul lunii iulie, Hotărârea pentru aprobarea atestării unor localități sau părți din localități ca stațiuni turistice de interes local și pentru modificarea anexei nr.5 la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor și criteriilor de atestare a stațiunilor turistice. Astfel, 17 localități au primit acest statut, numărul stațiunilor turistice crescând la 112. Printre acestea se numără orașul Pecica, care avea depus un dosar de candidatură.

Administraţia locală consideră că oraşul are puncte de interes pentru turişti, cum ar fi Parcul Natural “Lunca Mureșului”, cele două biserici-monument (Biserica Ortodox Română Sfinții Trei Ierarhi şi Biserica Romano-Catolică Sfânta Treime), Ferma de Bivoli (care include Muzeul digital), Schitul Sfânta Parascheva din Bodrogu-Vechi sau brutăriile care produc brandul local “Pită de Pecica”.

Având statutul de stațiune turistică de interes local, Primăria va putea depune proiecte de finanțare din fonduri europene în domeniul turismului.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă