Pază asigurată cu deținuți, într-un penitenciar din România, din lipsă de personal. Sindicalist: „Am ajuns la limită”

2 săptămâni in urmă 14


Sindicaliştii de la Penitenciarul Deva, județul Hunedoara, au protestat joi, 11 februarie, în faţa sediului instituţiei, din localitatea Bârcea Mare, nemulţumiţi că sistemul penitenciarelor se confruntă cu o criză de personal şi că nu le sunt plătite anumite sporuri prevăzute de lege, informează Agerpres. La protest au fost prezenţi şi reprezentanţi ai penitenciarelor din Aiud, Arad şi Târgu Jiu.


Potrivit liderilor sindicali, în Penitenciarul Deva gradul de ocupare a posturilor este de 68%, iar la nivel naţional acesta scade la 58%.


”Principala problemă este că am ajuns la 68%, gradul de ocupare a funcţiilor. Chiar şi azi, când ne pregăteam de acest miting, paza penitenciarului o facem cu deţinuţi. Nu este normal. Nu avem revendicări salariale, cerem doar să ne încadreze personal şi să primim drepturile pe care le-am dobândit cinstit, prin lege. Sistemul este bolnav, am ajuns la limita suportabilităţii", a declarat preşedintele Sindicatului Independent ”Vulturul”, Nicolae Grosu.


Liderul filialei Deva a Sindicatului Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare, Lucian Feraru, a acuzat lipsa de dialog şi a menţionat că în sistem rămân blocate sporuri care nu au mai fost majorate de 20 de ani.


Avem posturi scoase la concurs la care există riscul să nu se ocupe, din cauză că banii pentru acestea nu sunt prevăzuţi în buget. Am ajuns să lucrăm, în Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la 58% din posturi ocupate. Este foarte greu.

Lucian Feraru:

Prezent la mitingul de protest, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Sistemul Penitenciar, Florin Şchiopu, a arătat că poliţiştii de penitenciare au ajuns ”ultimii care nu şi-au primit drepturile”, în condiţiile în care în prezent aceştia au de recuperat peste un milion de ore suplimentare.


Liderul sindical a mai spus că seria protestelor va continua la Bucureşti, pe 22 februarie, cel mai probabil în faţa Ministerului Justiţiei.


Foto: servuspress.ro


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă