Patronatele spun că nu se opun creșterii salariului minim, dar așteaptă lămuriri de la Guvern. Ce altceva mai propun?

1 lună in urmă 23


Bancherul Steven van Groningen, în numele Confederației Patronale Concordia, spune că este gata să participe la elaborarea unui plan pe mai mulți ani care să crească salariile pentru ca „să compenseze pentru rata inflației și să aducă și ceva în plus”.


„Concordia dorește ca împreună cu partenerii sociali să stabilească un calendar al creșterilor salariului minim pentru următorii 3-4 ani, după o formulă clară, care să ducă la o creștere a veniturilor angajaților, dar fără a pune o presiune insuportabilă pe companii. Și o formulă care să fie predictibilă”, a declarat Steven van Groningen, 63 de ani, președintele „Concordia”, după reuniunea Comitetului Național Tripartit pentru Dialog Social, potrivit unui comunicat de presă.


Olandezul de 63 de ani, care este și CEO al Raiffeisen Bank România, consideră că se poate ajunge la o înțelegere cu partenerii sociali pentru „o creștere reală anuală fixă care să fie ajustată cu rata inflației și productivitatea”.


Steven van Groningen a mai precizat că „Guvernul s-a angajat să ne pună la dispoziție prin ministerele Muncii și de Finanțe datele necesare” și a adăugat că este optimist că se va ajunge la un salariu minim „care să compenseze pentru rata inflației și să aducă și ceva în plus”, asigurându-se, totodată, că și companiile vor „rămâne competitive”.Steven van Groningen a fost numit în 2002 președinte și CEO al Raiffeisen Bank S.A. din România, parte a Raiffeisen Bank International

Salariul minim net actual, 1.386 lei


Afirmațiile bancherului vin la o zi după ce sindicatele au cerut majorarea salariului minim cu 250 de lei brut, adică 143 de lei net.


Ministrul Muncii, Raluca Turcan, se teme însă că „creşterea substanţială a salariului minim conduce la pierderea locurilor de muncă şi la pierderea de întreprinderi”, după cum a susținut ieri, 7 septembrie, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel ALFA, Bogdan Hossu, potrivit Agerpres.


Iar premierul Florin Cîțu a spus, tot ieri, că „salariul minim pe economie trebuie să crească! Este concluzia ședinței pe care am avut-o cu reprezentanții Consiliului Tripartit”.


Salariul minim pe economie a fost stabilit, în ianuarie, la 2.300 de lei brut, ceea ce înseamnă că angajatul primește un salariu net de 1.386 lei.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă