Patriarhia acuză Pro România că împarte ilegal calendare ortodoxe, Ponta spune că el le dă gratis, pe când BOR le dă pe bani

3 luni in urmă 10


Conducerea Bisericii Ortodoxe critică decizia partidului Pro România de a realiza calendare bisericești cu sigla partidului și slogane politice și de a le distribui populației. În replică, Victor Ponta susține că partidul său s-a gândit la oamenii cu venituri mici care nu-și permit să dea bani pe așa ceva.


Patriarhia Română și partidul lui Victor Ponta, Pro România, se ceartă pe calendarele bisericești pe care membrii formațiunii le-au distribuit gratuit alegătorilor în ultimele zile în toate sectoarele Bucureștiului dar și în țară. Și nu sunt puține: circa 2.8 milioane de exemplare au fost tipărite, potrivit datelor inscripționate pe acestea.


Susținătorii Pro România au împărțit calendare în tot Bucureștiul în weekend Foto: Facebook/Pro România sectorul 3

Într-un comunicat de presă, conducerea Bisericii Ortodoxe Române susține că „a aflat cu surprindere că o entitate politică aflată în campanie electorală a tipărit, cu scopul de a le oferi cetățenilor ca material electoral, calendare creştin-ortodoxe (false) care conţin nu doar o siglă politică, ci inclusiv greşeli liturgice şi tipiconale, omisiuni sau înscrieri eronate ale unor sfinţi români canonizaţi recent şi ale unor sărbători religioase”.Patriarhia susține că gestul electoral al Pro România reprezintă o încălcare a legii. 


„Dincolo de faptul că o asemenea inițiativă concretizată în tipărirea unui material electoral mascat în calendar creștin ortodox constituie un rapt de conținut, imagine și simbol creștin-ortodoxe, aceasta încalcă Legea nr. 103/1992, privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult (actualizată la data de 29 ianuarie 2001) conform căreia Biserica Ortodoxă Română are dreptul exclusiv de tipărire a calendarelor ortodoxe şi de comercializare/distribuire a acestora numai în biserici, mănăstiri şi propriile magazine bisericeşti”, se arată în document.


În același document, BOR amintește de apelul lansat în vară către „liderii partidelor politice din Romania de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului și nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spațiilor, slujbelor și însemnelor bisericeşti”..


Pe final, Patriarhia Română recomandă credincioşilor ortodocşi să caute  calendarele ortodoxe autentice numai în biserici, mănăstiri şi magazinele bisericeşti, pentru a avea siguranţa că textul acestora este cel aprobat anual de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.


Ponta: BOR are calendare pe care le pune la vânzare


În replică, Victor Ponta bate voalat obrazul Bisericii Ortodoxe și amintește că aceasta are calendare pentru care cere bani, pe când cele ale formațiunii sale au fost distribuite gratuit.


Ponta bate obrazul BOR în privința calendarelor religioase: noi le-am dat gratis, BOR le pune la vânzare FOTO: HEPTA

„Cred că este o neînțelegere din partea celor care se gândesc doar la câștigul pecuniar. BOR are calendare pe care le pune în vânzare cu simbolurile și logoul oficial. I-am întrebat pe colegii de la Pro România care au distribuit  GRATUIT niște calendare care nu au formatul și nici logoul BOR”, a declarat Victor Ponta, pentru Libertatea.


Atac la Vlad Voiculescu


Acesta spune că partidul s-a gândit la cei care nu au bani ca să-și cumpere un calendar și lansează un atac la adresa unuia dintre liderii PLUS, Vlad Voiculescu.


„Sunt convins ca nu este vorba de competiție aici - doar de binele unor oameni cu venituri mici. Sunt convins că ne bucurăm cu toții ca oamenii care nu au bani să-și cumpere pot totuși să aibă un calendar religios. În această perioada în care politicieni ca Vlad Voiculescu fac o adevărată campanie împotriva Bisericii și a celor care au convingeri religioase - noi, fiind PRO România, ne dorim să sprijinim cetățenii fără resurse materiale!”, spus acesta.


Libertatea e în așteptarea unei reacții din partea lui Vlad Voiculescu la atacul lui Victor Ponta.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă