Paştele catolic 2021. De câte zile libere beneficiază angajaţii

2 săptămâni in urmă 3

De Andreea Anghel.
Publicat: 01.04.2021, 18:04.
Actualizat: 01.04.2021, 18:05

În 2021, noaptea de Înviere pentru catolici va fi între 3 şi 4 aprilie. Patriarhia Română a anunţat că slujba se va desfăşura normal. Se vor purta măşti, se va respecta distanţarea socială, iar la biserică se va merge pe jos sau cu un mijloc de transport propriu.

Paştele catolic 2021

Credincioşii participă la slujba de Înviere

Mediafax Foto / Alexandra Pandrea via Hepta

Paştele Catolic este sărbătorit pe data de 4 aprilie Patriarhia Română a anunţat că slujba se va desfăşura normal, dar trebuie respectate măsurile sanitare

Creştinii sărbătoresc în acest an Paştele Catolic pe data de 4 aprilie. Calcularea datei ține an de an de două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian.

Patriarhia Română a anunţat că slujba de Înviere se va desfăşura normal

Slujba de Înviere se va desfăşura normal, anunţă Patriarhia Română. Se vor purta măşti, se va respecta distanţarea sanitară, iar la biserică se va merge pe jos sau cu maşina. Restricţiile în Sâmbăta Paştelui Catolic şi de Paştele Ortodox vor fi ridicate până la ora 2.00, astfel încât credincioşii să participe la slujbele de Înviere, a anunţat şi Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, după întâlnirea cu reprezentanţii cultelor religioase.

''Împreună cu premierul Florin Cîţ̦u, secretarul de stat Raed Arafat şi mai mulţi membri ai Guvernului am avut o discuţie cu reprezentanţii cultelor religioase din România cu privire la măsurile epidemiologice care urmează să fie puse în aplicare pentru sărbătorile de Paşte. Cu toţii am fost de acord să ridicăm restricţiile în Sâmbăta Paştelui Catolic adică, în noaptea din 3 spre 4 aprilie, până la ora 02.00 dimineaţa, şi să procedăm la fel şi cu prilejul Paştelui Ortodox. Este o măsură importantă pentru credincioşi, care vor putea participa astfel la slujbele de Înviere'', transmite Kelemen Hunor.

Se vor purta măşti, se va respecta distanţarea socială, iar la biserică se va merge pe jos sau maşina personală: ''Deschiderea tuturor oficialităţilor pentru buna, ordonata şi în acelaşi timp fireasca desfăşurare a Slujbei de Înviere, ca şi a celorlalte sărbători proprii altor culte religioase în următoarea perioadă, indică faptul ca acestea se vor putea desfăşura normal, cu respectarea riguroasă a tuturor măsurilor sanitare ce vor rămâne obligatorii (purtarea măştii, distanţarea sanitară, deplasarea pe jos sau cu mijloc de transport propriu la lăcaşul de cult de care aparţinem etc)'', este mesajul Patriarhiei.

De câte zile libere beneficiază angajaţii

Salariații catolici beneficiază de zile libere pentru a sărbători Paștele Catolic. Acești salariați vor primi zile libere legale în ziua de duminică, 4 aprilie și luni, 5 aprilie 2021. De asemenea, toți salariații beneficiază de zi liberă legală și pentru Vinerea Mare, 2 aprilie.

Deşi Codul muncii prevede faptul că salariaţii au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naţionale, sunt unii angajaţi care trebuie să se prezinte la muncă şi în Vinerea Mare sau în prima şi a doua zi de Paşte. Mai exact, este vorba despre locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau a specificului activității.

În aceste cazuri, salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă din motive justificate nu se acordă respectivele zile libere, salariații beneficiază de un spor de minimum 100% din salariul de bază, conform avocatnet.ro.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

pastele catolic 2021 zile libere patriarhia romana slujba angajati restrictii florin citu
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă