Pasiunea pe care o aveau dacii acum mii de ani. Cu ce obiect se distrau

3 săptămâni in urmă 18

Un obiect antic a fost găsit pe acropola cetății dacice de la Ardeu, arheologii făcând eforturi pentru a descifra tainele lui. Acesta oferă informații prețioase despre pasiunile strămoșilor noștri, dacii, și despre felul în care își petreceau ei timpul liber. După felul în care arată, arheologii sunt de părere că obiectul a fost realizat într-un atelier specializat din mediul roman. Mai multe detalii, în continuare.

Pasiunea pe care o aveau dacii acum mii de ani

Despre modul în care se distrau dacii nu se cunosc încă prea multe detalii, cu toate că, în epoca romană, ludicul avea un rol important în viața cotidiană, existând jocuri pentru diferitele categorii de vârstă.

Obiectul descoperit de curând la cetatea dacică Ardeu arată reflectă una dintre pasiunile oamenilor din acea perioadă. Vorbind despre calitatea obiectului găsit, specialiștii spun că aceasta arata ca și când ar fi fost realizat într-un atelier specializat din mediul roman.

Pe acropola cetății dacice de la Ardeu au fost depistate mai multe obiecte, printre care și un zar realizat din os. Se presupune că acesta ar fi ajuns aici ca urmare a activităților comerciale în epoca regatului dac.

Citește și: Cuvintele dacice pe care limba română încă le mai are. Ce am păstrat de la strămoși VIDEO

Cu ce obiect se distrau strămoșii noștri

Însă, ar putea la fel de bine avea legătură și cu un moment istoric în care, pe culmea dealului Cetățuie de la Ardeu, a funcționat un punct de observare roman.

„Cele șase suprafețe au aspect lucios, lis, fiind lustruite cu mare grijă și sunt aproape egale. Pe fiecare față au fost gravate cifrele sub forma unor cercuri duble cu alveolă centrală. În interiorul șanțurilor și în alveole se conservă o substanță de culoare neagră, aderentă, prin care erau evidențiate cromatic cercurile.

Distribuția semnelor, pornind de la cifra 1 spre dreapta este următoarea: 2, 6, 5; deasupra cifrei 1 fața 4, iar dedesubt 3. În aceste fel, suma cifrelor a două fețe opuse este 7. Cu ajutorul microscopului, pe suprafață se observă urme de utilizare. Mai exact, s-a putut constata că suprafețele sunt tocite, lustruite si prezintă striuri discontinui“, informează Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Cetatea Ardeu, numită și „Cetățuia“ este localizată pe un deal cu o altitudine de 450 m, în sudul satului Ardeu din județul Hunedoara, la circa 20 de kilometri de oraşul Geoagiu. Construcția datează din secolul I î.Hr, iar istoricii cred că avut un rol strategic, întrucât se afla pe „drumul aurului“.

The post Pasiunea pe care o aveau dacii acum mii de ani. Cu ce obiect se distrau appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă