Pasărea flamingo – Curiozități și lucruri mai puțin știute

3 săptămâni in urmă 7


Pasărea flamingo este impresionantă din punct de vedere al aspectului, având un colorit spectaculos. Din acest motiv, pasărea flamingo este foarte populară în lumea întreagă, imaginea ei fiind adesea imprimată pe haine și și accesorii.


Descoperă curiozități și lucruri interesante despre pasărea flamingo:


Cum arată pasărea flamingo


Pasărea flamingo face parte din clasa de păsări Aves și este unul dintre cei mai mari membri ai acestei familii. Pasărea Flamingo are aripi de 1,5 m lățime, înălțându-se la 1,2 m înălțime și cântărind între 2,1 și 4,1 kg. Sunt cunoscute pentru penajul lor colorat în roz sau roșu. Denumirea speciei acxestei păsări derivă din limba spaniolă veche și înseammnă chiar pene roșii.


Păsările tinere sunt acoperite cu pene. Penele sunt inițial cenușii, dar vor fi înlocuite treptat de penajul roz, la maturitate, pe măsură ce flamingo-ul încorporează compușii carotenoizi din dieta lor.


Cum arată pasărea flamimgo

Culoarea roz sau roșiatică a flamingo-ului provine din sursele bogate de pigmenți carotenoizi, care, la rândul lor, provin din algele și crustaceele mici pe care aceste păsări le mănâncă. Fără acest tip de hrană, păsările flamingo ar avea penele albe.


Specia flamingo din Caraibe, o subspecie de flamingo mai mare, sunt cele mai strălucitoare ca penaj și colorit, putând fi observate adevărate culori de roșu, roz sau portocaliu pe picioare, aripi și cap.


Unul dintre aspectele cele mai distincte ale comportamentului flamingo este tendința lor de a sta pe un picior, în apă, perioade lungi de timp, chiar și când dorm, cu capul așezat pe corp și cu celălalt picior îndoit sub abdomen. Această postură reduce pierderile de căldură prin picioare și labe.


Unde trăiește pasărea flamingo


Această pasărea poate fi întâlnită în Africa, sudul Asiei. Flamingo-ul trăiește în colonii mari, care poate avea chiar sute de mii de indivizi, la tropice și subtropice. Coloniile ocupă suprafețe mari de nămol, unde noroiul poate fi ușor format în movile pe care le folosesc ca cuiburi. Coloniile sunt, în general, un mecanism de protecție pentru o specie, în care un întreg grup poate fi alertat la prezența unui prădător.


S-a observat că prezența umană în habitatele preferate de coastă ale acestor păsări poate întrerupe procesul de cuibărit și reproducere. De exemplu, activități, la fel de inofensive ca fotografierea, au perturbat coloniile de reproducție atunci când păsările le-au considerat o amenințare și au părăsit habitatul.


Ce mănâncă pasărea flamingo


Ce mănâncă pasărea flamingo

Flamingo mănâncă în mare parte alge, larve și crustacee mici, deoarece trăiesc în general lângă lacuri, mlaștini și zone umede. De asemenea, mănâncă creveți și moluște.


Puii sunt hrăniți de părinți în primele luni de viață cu p substanță lăptoasă care este regurgitată de adult din zona gâtului.


Descoperă cele mai interesante specii de păsări din România

Curiozități despre pasărea flamingo


Pasările flamingo din captivitate își pierd culoarea roz a penelor, ce redevin albe, daca îngrijitorii nu adaugă cantaxantina artificiala în dieta lor. Enzimele din sistemul digestiv descompun cantaxantina în pigmenți ce sunt absorbiți de ficat și ajung să coloreze penele în nuanțele vibrante celebre pentru această specie.În Roma Antică, pasărea flamingo era considerată o delicatesă. Și astăzi, aceste păsări sunt vânate pentru limbă.Deși se spune că pasărea flamingo nu poate zbura, de fapt zboară mai bine decât își imagineaza majoritatea oamenilor. Ele au capacitatea de a zbura sute de kilometri pe zi între diferite locații, din nevoia de a găsi hrană. De asemenea, decolează foarte repede și zboară până la vreo 60 de km pe oră.Genunchiul pe care îl vedem la flamingo este de fapt articulația gleznei. Genunchiul adevărat este aproape de corp și nu poate fi văzut din cauza penelor.Masculii și femelele efectuează un dans spectaculos de a face curte in atragerea unui partener. Odată formate, legăturile perechei flamingo sunt în mare parte monogame.În sălbăticie, flamingo poate trăi aproximativ 30 de ani, iar în captivitate chiar 50 de ani.
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă