Parmezan – ce este și cum arată. Cum să îl folosești în rețete

1 săptămână in urmă 13


Parmezan este numele unei brânzeturi italiene foarte tari fabricate din lapte crud de vacă. Brânza parmezan originală se numește mai exact Parmigiano-Reggiano. 


Despre parmezan


Este produsă numai în Italia, în provinciile Parma, Reggio Emilia, Modena, Mantua (parțial) și Bologna (parțial). De obicei, este brânza care însoțește spaghetele și alte paste tipice italienești, dar are și multe alte utilizări. Parmezanul face parte din bucătăria națională italiană și poate fi consumat atât ras, cât și în felii. Este o brânză tare, ascuțită și uscată.


Modul în care parmezanul este fabricat și regiunea din Italia din care provine sunt strict controlate.


Marca Parmigiano Reggiano este protejată, și există numai în Europa. În multe părți ale lumii, brânza este vândută sub denumirea de parmezan care nu are nicio legătură cu adevăratul Parmigiano Reggiano.


Brânza parmezan originală este una dintre cele mai scumpe brânzeturi din lume.


În cadrul Uniunii Europene, termenul parmezan poate fi folosit, prin lege, doar pentru a se referi la Parmigiano-Reggiano propriu-zis, care trebuie să fie fabricat într-o zonă geografică restrânsă, folosind metode strict definite. 


În multe zone din afara Europei, denumirea "Parmesan" a devenit generică: Oricare dintre o serie de brânzeturi de ras tare în stil italian se numește parmezan.


După hotărârea europeană conform căreia "parmezan" nu poate fi folosit ca denumire generică, o companie și-a redenumit brânza tare "Pamesello" în Europa.


Un tip de brânză, foarte asemănătoare, dar produsă într-o altă regiune din Italia, este Grana Padano. Grana Padano este produsă în Lombardia,


Cum poți folosi parmezan


Parmezanul este un ingredient de care mulți bucătari și bucătari nu se pot lipsi. Fie că este folosit pentru a termina un risotto, pentru a face biscuiți sau pur și simplu pentru a fi împrăștiat peste paste, aroma sa de nucă, fructată și intens bogată excelează și îmbunătățește o mare varietate de preparate.


Însă mulți dintre noi nu explorează posibilitățile parmezanului atât de mult pe cât am putea. Pentru că această brânză artizanală veche de secole oferă mult mai multe decât ți-ai putea imagina.


Ce trebuie să cauți atunci când cumperi parmezan


În primul rând, este important să recunoaștem că Parmigiano Reggiano este singurul parmezan. Acesta este un produs cu denumire de origine protejată (DOP), ceea ce înseamnă că caracteristicile sale distinctive și legătura cu zona de origine sunt garantate de un sistem de norme UE.


 "Parmigiano Reggiano" este aplicat ca marcă de origine pe coaja brânzei, ceea ce asigură calitatea și trasabilitatea. Caută mărcile de garanție Parmigiano Reggiano și DOP afișate pe brânza preporționată.


Un alt lucru de luat în considerare este maturitatea brânzei. Vârsta este esențială în cazul parmezanului - perioada minimă de maturare este de 12 luni, dar poate continua timp de 24 de luni sau mai mult, timp în care brânza își dezvoltă aroma, textura și digestibilitatea. 


Parmigiano Reggiano învechit timp de 30 de luni sau mai mult este mai uscat și mai sfărâmicios și are un gust mai nuanțat și mai distins.


Parmezanul conține cheag animal și, prin urmare, nu este vegetarian.


Temperatura la care este depozitat poate afecta profilul de aromă al Parmigiano Reggiano. Odată deschis, trebuie păstrat la o temperatură cuprinsă între 4 și 8°C. Parmezanul întreg nu trebuie congelat, deoarece nu reacționează bine la temperaturi scăzute - totuși, parmezanul ras poate fi congelat.


Pentru o conservare optimă, se recomandă să depozitezi parmezanul întreg și ambalat în vid în frigider, recomandând bucătarilor "să îl folosească proaspăt în primele două săptămâni, apoi doar pentru a fi dat pe răzătoare în rizoto și paste timp de încă patru săptămâni după aceea".


Cu ce se potrivește parmezanul


Este aproape de la sine înțeles că parmezanul ras păstrat într-o cutie sau într-un pachet nu este o modalitate ideală de conservare a brânzei - parmezanul începe să își piardă mult din aroma sa după ce este ras. 


Datorită texturii sale speciale, aromei și gustului excepțional, există multe moduri de a obține ce e mai bun din această brânză tare italiană. Îl poți folosi pentru a asezona cartofi noi, orez, paste sau chiar mămăligă caldă. 


În plus, prin amestecarea parmezanului cu unt moale și pesmet, acesta poate fi folosit pentru a adăuga o crustă la cotletele de vițel sau la alte tipuri de carne și la unii pești.


Parmezanul poate fi la fel de eficient servit ca atare sau ca parte a unui platou cu brânzeturi, mezeluri și fructe. Parmezanul se potrivește excelent cu alte ingrediente italiene - șuncă de Parma, bresaola -salam italian picant, măsline, nuci, struguri.


Folosește parmezanul pentru a face paste carbonara. Rade parmezan, amestecă-l cu gălbenușuri de ou și piper proaspăt măcinat. Pune pastele fierbinți peste acest sos în tigaie și amestecă doar până devine cremos.


Îl poți folosi pe sandvișuri, în salate, ca topping pentru pizza, vinete la cuptor, șnițele sau chifteluțe marinate. 


Parmezanul dă oricărui preparat o aromă aparte, ducându-l la alt nivel. Încearcă-l în tot felul de rețete, de la tocănițe, salate, sandvișuri calde, pizza sau lasagna, risotto sau bruschete.


Gorgonzola – ce este și cum arată. Cum o folosești în rețete


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă