Parlamentul polonez pregătește o taxă pentru presa privată

2 săptămâni in urmă 19

Taxe pentru presa privată din Polonia

EMBED VIDEO LINK CU VIDEO

Embed:

Link:

Taxa pe care Parlamentul se grăbește să o voteze va fi între 2 și 15 la sută, în funcție de mărimea companiei. Guvernul de la Varșovia susține că banii astfel obținuți vor ajuta sănătatea și cultura, grav afectate de pandemie.

Bartosz Wielinski, redactor şef adj. Wzborcza: La modul general vedeţi încotro se îndreaptă. Scopul este să controleze toată presa, să o ţină în lesă și cei care sar sau smucesc nu vor primi bani de la guvern și atunci trebuie să închizi taraba.

Mai multe trusturi de presă i-au trimis premierului polonez o scrisoare prin care îi atrag atenția că o asemenea măsură este pur și simplu un șantaj.

Șeful executivului de la Varșovia le-a și răspuns, precizând că o asemenea taxa există deja în mai multe țări europene.

Mateusz Morawiecki, premierul polonez: 700, 800 de milioane de zloţi este o sumă importantă? Nu. Facem loc şi jucătorilor locali din diferite sectoare care nu pot ţine pasul cu jucătorii externi.

Asociația ziarelor locale din Polonia a înregistrat pe timpul pandemiei o scădere de până la 50 la sută a veniturilor din publicitate.

Dar și trusturile mari de presă s-au plâns de pierderi semnificative. Guvernul, însă, consideră că în special grupurile de media cu acționariat străin, dețin prea multă putere în peisajul media polonez, distorsionând dezbaterea publică.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă