Parlamentul European cere Consiliului UE și Comisiei Europene un calendar pentru aderarea României la Schengen

6 zile in urmă 23

Reprezentanții Consiliului UE și Comisiei Europene au fost chemați în Parlamentul European ca să prezinte un calendar de aderare și să precizeze dacă în decembrie 2022 va fi supusă la vot extinderea Schengen, astfel încât România, Bulgaria și Croația să fie incluse, a transmis europarlamentarul PSD, Victor Negrescu.

Peste 50 de eurodeputați din toate grupurile politice pro-europene au susținut acest demers important pentru România, astfel că este îndeplinit criteriul pentru ca procedura parlamentară să fie declanșată și să existe o dezbatere în plenul Parlamentului European, se arată în comunicatul de presă al PSD.

„Prin această inițiativă, Parlamentul European demonstrează încă o dată faptul că este instituția europeană care a susținut constant aderarea României la spațiul Schengen. Consiliul UE și Comisia Europeană sunt invitate să prezinte un calendar pentru aderarea țării noastre la spațiul Schengen și, totodată, să spună dacă, conform solicitării noastre, se va lua această decizie la Consiliul Justiție și Afaceri Interne, din luna decembrie, astfel încât România să devină membră a spațiului de liberă circulație începând cu anul viitor”, a declarat reprezentantul României în Parlamentul European, europarlamentarul PSD, Victor Negrescu.

Ce va însemna pentru România intrarea în Schengen

Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație a persoanelor. Concret, cele 26 de țări membre au eliminat controalele la frontieră, iar granița se trece fără a fi prezentate actele de identitate.

Cele 26 de țări membre Schengen sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia.

În acest moment, România, Bulgaria, Croația și Cipru așteaptă să intre în spațiul Schengen. Ultimul stat care a aderat este Liechtenstein, în 2011.

Pentru România, aderarea la spațiul Schengen va însemna:

  • eliminarea controalelor persoanelor la frontierele interne;
  • set comun de reguli care se aplică persoanelor care trec frontierele externe ale statelor membre UE;
  • cooperarea consolidată în domeniul polițienesc;
  • cooperare judiciară prin intermediul unui sistem rapid de extrădare și transfer ale executării hotărârilor penale.
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă