Papa Ioan Paul I - BEATIFICAT, primul pas către recunoașterea ca sfânt de Biserica Catolică - Anunțul Vaticanului

1 săptămână in urmă 14

Papa Ioan Paul I (1912-1978) va fi proclamat Fericit. Anunțul a fost făcut miercuri, 13 octombrie 2021, de Congregația pentru cauzele sfinților. Tot miercuri a fost anunțată beatificarea a doi preoți martiri din Argentina și a unei călugărițe din Columbia.

Pontificatul Papei Ioan Paul I a durat doar 33 de zile în 1978.

Un comunicat remis de Sfântul Scaun a anunțat că papa Francisc a aprobat un decret care recunoaște un miracol atribuit fostului suveran pontif, pe numele său de naștere Albino Luciani. Miracolul atribuit lui Ioan Paul I este vindecarea inexplicabilă a unei fetițe în vârstă de 11 ani din Buenos Aires.

Învățăturile Bisericii Catolice afirmă că doar Dumnezeu poate face miracole dar că acestea pot fi făcute și prin intermediul sfinților.

Ioan Paul I a fost ales Papă pe 26 august 1978 pentru a-i urma lui Paul al VI-lea. Noul suveran pontif a murit pe neașteptate doar 33 de zile mai târziu, pe 28 septembrie.

Moartea sa subită a alimentat numeroase teorii ale conspirațiilor de-a lungul anilor, unele din acestea afirmând că papa a fost otrăvit din cauza dorinței sale de a reforma Banca Vaticanului, cea mai puternică instituție financiară a Sfântului Scaun. Niciunul din proponenții acestor teorii nu a reușit însă să prezinte dovezi concludente, relatează Reuters.

Se crede că Ioan Paul I a murit din cauza unui infarct suferit în timpul somnului. El avea 65 de ani în momentul decesului.

Acesta a fost urmat de papa Ioan Paul al II-lea, anul 1978 rămânând în istoria Bisericii Catolice drept „anul cu trei papi”: John XXIII (1958-1963), Paul VI (1963-1978) and John Paul II (1978-2005).

Anunțul beatificării lui Papa Ioan Paul I (Alibino Luciani) a fost dat de Congregația pentru cauzele sfinților după audiența cardinalului Marcello Semeraro la papa Francisc, care a autorizat Congregația să publice respectivul decret de beatificare după recunoașterea oficială a unei minuni dobândite prin mijlocirea Venerabilului Slujitor al lui Dumnezeu Ioan Paul I, potrivit VaticanNews.va.

Născut pe 17 octombrie 1912 la Forno di Canale (astăzi, Canale d’Agordo), în Italia, Ioan Paul I a murit pe 28 septembrie 1978 în Cetatea Vaticanului. După moartea Sfântului Paul al VI-lea, cardinalul pe atunci Albino Luciani a fost ales papă pe 26 august 1978 și a murit subit în noapte de 28 septembrie în același an. Beatificarea sa a devenit posibilă după recunoașterea unei minuni, în beneficiul unei fetițe de 11 ani, grav bolnavă, vindecarea fiind considerată, potrivit analizei medicale, ”inexplicabilă, completă și definitivă”. Minunea a avut loc pe 23 iulie 2011 la Buenos Aires, iar fetița era afectată de o gravă encefalopatie inflamatorie acută și stare de rău epileptic refractar malign. Aflată șoc septic, era aproape de moarte. Cadrul clinic fiind foarte grav, marcat de numeroase crize epileptice zilnice și de o stare septică de bronhopneumonie, familia și parohia au luat inițiativa de a cere mijlocirea Venerabilului Ioan Paul I, față de care preotul paroh avea o devoțiune specială.

În cadrul audienței de astăzi, papa a autorizat Congregația să publice decretele referitoare la apropiata beatificare a martirilor Petru Ortiz de Zarate, preot diecezan, și Ioan Anton Solinas, preot iezuit, uciși ”in odium fidei” pe 27 octombrie 1683 în Argentina, și a Venerabilei Slujitoare a lui Dumnezeu Maria Berenice Duque Hencker (Columbia, 1898 – 1993), fondatoare a Congregației Micilor Surori ale Bunei Vestiri.

Cu aceeași ocazie, Biserica a recunoscut oficial ”virtuțile eroice” ale Slujitorului lui Dumnezeu Diego Hernández González (Spania, 1915-1976), ale Slujitorului lui Dumnezeu Giuseppe Spoletini (Italia, 1870-1951), ale Slujitoarei lui Dumnezeu Maddalena di Gesù [Elisabetta Maria Maddalena Hutin], fondatoare (Franța, 1898 – Italia, 1989), și ale Slujitoarei lui Dumnezeu Elisabetta Martinez, fondatoare (Italia, 1905-1991).

Data și locul beatificărilor vor fi anunțate, se mai transmite în comunicatul Sfântului Scaun.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă