Papa Francisc: Pandemia există. Vaccinurile sunt un instrument esenţial în această luptă

1 lună in urmă 2

În cadrul mesajului tradiţional de Paşte, transmis duminică, 4 aprilie, cu prilejul rostirii binecuvântării ”Urbi et Orbi”, Papa Francisc a cerut împărţirea vaccinurilor anti-Covid-19 cu ţările cele mai sărace şi a făcut apel la pace, relatează Spotmedia.ro, care citează AFP.

„Pandemia există. Criza socială şi economică este foarte gravă, în special pentru cei mai săraci. În ciuda acestui fapt – şi acest lucru este scandalos – conflictele armate nu încetează şi arsenalele militare sunt întărite”, a afirmat Papa Francisc.

În mesajul său pascal, Suveranul Pontif le-a cerut guvernelor şi să urgenteze distribuţia de vaccinuri împotriva noului coronavirus, în special pentru populaţia săracă a lumii, informează şi Reuters, potrivit Agerpres.

„Chem întreaga comunitate internaţională, în spiritul responsabilităţii globale, să se mobilizeze pentru a depăşi întârzierile şi blocajele din distribuţia vaccinurilor şi pentru a facilita această distribuţie, în special în ţările cele mai sărace”.

În ceea ce priveşte criza pandemiei, Jorge Bergoglio, a adus un omagiu medicilor şi asistentelor din prima linie şi a reamintit că „vaccinurile sunt un instrument esenţial în această luptă”.

Papa Francisc şi-a dedicat discursul pascal celor mai vulnerabili, bolnavilor care suferă de Covid-19, migranţilor, oameni care suferă din cauza pandemiei şi victimelor războaielor din Siria, Yemen, Libia şi Africa

El a calificat drept „scandaloase” perpetuarea conflictelor militare şi cursa înarmărilor în contextul pandemiei.

Suveranul Pontif a cerut „să se pună capăt ciocnirii armelor în Siria iubită şi martiră, în care milioane de oameni trăiesc acum în condiţii inumane, precum şi în Yemen, unde evenimentele sunt înconjurate de tăcere asurzitoare şi scandaloasă, iar în Libia unde putem vedea în sfârşit finalul unui deceniu de dispute şi ciocniri sângeroase”.

Papa Francisc a vorbit, de asemenea, despre cei care, în Myanmar, scena unei lovituri de stat şi a demonstraţiilor reprimate sângeros de militari, „sunt dedicaţi democraţiei prin a-şi face auzite vocile în mod paşnic”.

El a cerut comunităţii internaţionale să vină în ajutorul „poporului libanez care traversează o perioadă de dificultăţi şi incertitudini” şi a spus că speră că „israelienii şi palestinienii vor recâştiga puterea dialogului pentru a ajunge la o soluţie stabilă”, repetând sprijinul său la o soluţie de stat independentă.

Papa a salutat „calea pacificării întreprinsă” în Irak, unde a mers în martie – prima călătorie a argentinianului din noiembrie 2019 -, a vorbit despre faptul că a „explodat violenţa internă şi terorismul internaţional” în Sahel şi Nigeria şi a cerut eliberarea prizonierilor în conflictele din Ucraina şi Nagorno-Karabah.

În întreaga lume, a subliniat el, „pandemia a crescut din păcate dramatic numărul săracilor şi disperarea a mii de oameni”, apelând la „autorităţile publice” să le ofere „ajutorul necesar pentru o subzistenţă suficientă”.

Doar 200 de credincioşi au putut participa la Slujba Pascală din cauza restricţiilor împotriva noului coronavirus.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă