Papa Francisc: „Cei care sunt împotriva măştilor nu ar manifesta niciodată împotriva morţii lui George Floyd”

3 luni in urmă 2


Într-o carte publicată luni, papa Francisc i-a criticat pe cei care se opun purtării măștilor și se declară împotriva restricțiilor impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului, susținând că aceștia nu ar manifesta „niciodată” împotriva morții lui George Floyd, relatează Agerpres.


„Anumite grupuri au protestat, refuzând să păstreze distanţa, manifestând împotriva restricţiilor de deplasare - ca şi cum măsurile pe care guvernele trebuie să le impună pentru binele poporului reprezintă un fel de atac al politicienilor împotriva libertăţii lor individuale”, a precizat Papa în cartea de interviuri „Un temps pour changer”, care va apărea în limba franceză pe data de 2 decembrie, la Editura Flammarion.


Au fost
criticați în special cei care se împotrivesc ideii „de a fi obligați să poarte
o mască”, o obligație descrisă drept „abuz de putere din partea statului”, fără
a le păsa de cei care și-au pierdut locurile de muncă și nu au parte de
beneficii de securitate socială.


„Nu îi vei vedea niciodată pe aceşti oameni manifestând împotriva morţii lui George Floyd, sunt incapabili să iasă din mica lor lume de interese”, a adăugat Suveranul Pontif.


Moartea brutală a lui George Floyd, un afro-american sufocat sub genunchiul unui poliţist alb, la sfârşitul lui mai, a declanşat un val de manifestaţii în SUA şi în lume.


Suveranul Pontif, foarte angajat în apărarea minorităţilor, a declarat, la momentul respectiv, că orice formă de rasism este „intolerabilă”.


Papa Francisc mai este de părere că cei care se împotrivesc purtării măștii nu se vor revolta nici „împotriva suburbiilor în care copiii duc lipsa apei şi a educaţiei” sau pentru ca „sumele enorme investite în comerţul cu arme să fie folosite la hrănirea întregii rase umane şi la şcolarizarea fiecărui copil”.


În cartea
scrisă împreună cu jurnalistul britanic Austen Ivereigh, Suveranul Pontif se
declară şi împotriva înlăturării statuilor personajelor istorice asociate cu
sclavia şi cu alte forme de opresiune.


„Pentru a avea o istorie adevărată, trebuie să avem o memorie, ceea ce impune să recunoaştem drumurile deja parcurse, chiar dacă sunt ruşinoase. Ruşinea trecutului nostru, în alţi termeni, face parte din ceea ce suntem. Reamintesc această istorie nu pentru a face elogiul opresorilor de altădată, ci pentru a onora mărturia şi măreţia sufletului celor care au fost oprimaţi”, consideră Papa.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă