Papa Francisc a ajuns la Mosul, orașul devastat de teroriștii ISIS, și s-a rugat alături de credincioși musulmani și creștini

2 luni in urmă 8

În ultima zi a vizitei sale istorice în Irak, Papa Francisc a mers în orașul în ruine Mosul, acolo unde a ascultat poveștile creștinilor dar și musulmanilor care au trecut prin experiențe groaznice în timpul în care ISIS stăpânea această zonă a țării. Suveranul pontif i-a binecuvântat și le-a spus că „fraternitatea este mereu mai durabilă decât fratricidul”.

papa în irak mosul (5)

Papa Francisc a stat alături de creștini și musulmani deopotrivă și le-a ascultat poveștile în mijlocul unei piețe dărâmate, anterior un spațiu bogat și aglomerat, acum în ruine și înconjurat de bucăți de piatră și beton, cratere și bisericii aproape prăbușite, multe mult prea periculos de vizitat.

„Împreună respingem fundamentalismul, sectarianismul și corupția”, i-a spus erhiepiscopul Moslului Najeeb Michaeel Papei.

Papa a fost vizibil afectat de felul în care arăta zona devastată de război. El s-a rugat împreună cu cei prezenți pentru cei care și-au pierdut viețile în conflictul sângeros.

„Cât de dureros este că această țară, leagănul civilizației, a fost lovită atât de barbar, cu locurile de rugăciune distruse și mii de oameni - musulmani, creștini, yazidiți și alții – strămutați sau uciși”, a spus Papa.

„Astăzi, însă, reînnoim convingerea noastră că fraternitatea este mai durabilă decât fratricidul, că speranța este mai puternică decât ura, că pacea este mai puternică decât războiul. Speranța nu va putea fi niciodată adusă la tăcere prin sângele vărsat de cei care pervertesc numele lui Dumnezeu în căutarea distrugerii”, a adăugat liderul Bisericii Catolice.

Papa Francisc a efectuat o vizită istorică în Irak, prima a unui suveran pontif în această țară

În Irak s-a scris istorie. Desfigurată de război și conflicte interne, de atacuri teroriste și dispute etnice și confesionale, această țară l-a primit cu fast pe primul papă din istorie care calcă pe pământ irakian.

Lider spiritual a peste un miliard de credincioși din toată lumea, Papa Francisc a ajuns vineri la Bagdad, în ciuda tuturor temerilor privind riscurile sanitare și de securitate legate de o vizită atât de sensibilă. 

În Irak, Papa l-a vizitat pe ayatollahul Ali al-Sistani, unul dintre cei mai importanți lideri ai musulmanilor șiiți și un important avocat al păcii și dialogului interreligios. Marele ayatollah l-a întâmpinat pe papă la locuinţa sa modestă din Najaf, sediul clerului şiit din Irak, în cea de-a doua zi a vizitei suveranului pontif în Irak, notează Reuters, care aminteşte că este pentru prima dată în istorie când are loc o astfel de întâlnire între un şef al Bisericii Catolice şi un lider al islamului şiit.

De asemenea, suveranul pontif a avut întrevederi cu numeroși lideri ai comunităților de creștini sau musulmani din zonă. Pentru a sărbători ocazia, autoritățile irakiene au decretat ziua de 6 martie drept zi de sărbătoare națională.

Editor : Adrian Dumitru

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă