Pandemia COVID a schimbat percepția timpului. Ce arată datele celui mai recent studiu

2 săptămâni in urmă 10

Pandemia COVID a schimbat percepția timpului. Pandemia COVID-19 a însemnat lucruri diferite pentru oameni. Pentru unii a însemnat stres din cauza noilor reguli şcolare şi de muncă sau anxietate în ideea de nu contracta virusul şi de a se confrunta cu efectele secundare ale unei infecţii. Dar pentru alţii, pandemia a creat spaţiul şi libertatea de a urmări noi pasiuni sau de a lua decizii care fuseseră amânate, potrivit The Conversation.

Pandemia COVID a schimbat percepția timpului. Ce arată datele celui mai recent studiu

Persoanele care au raportat că au simţit niveluri ridicate de stres şi nervozitate în martie şi aprilie 2020 au avut, de asemenea, tendinţa de a simţi că timpul trecea mai încet, dar persoanele care au raportat că au simţit niveluri ridicate de fericire au simţit că timpul trecea mai repede.

Cu ajutorul datelor strânse timp de un an, cercetătorii au văzut cum opiniile oamenilor cu privire la progresul pandemiei au fost legate de percepţia lor asupra timpului, de stările lor emoţionale şi dacă s-au comportat în moduri menite să încetinească răspândirea COVID-19.

Timpul este un lucru ciudat. Pe de o parte, este incredibil de precis şi consecvent. Fiecare zi pe Pământ durează exact 23,934 de ore, durata de timp necesară Pământului pentru a se roti o dată de-a lungul axei sale. Pe de altă parte, modul în care simţim sau percepem trecerea timpului nu este nici consecvent, nici precis. Mulţi oameni vor fi probabil de acord că 23,934 de ore par să treacă mult mai repede într-o sâmbătă decât într-o zi de luni.

Cercetătorii au constatat că persoanele care au declarat că sunt relaxate, fericite şi încrezătoare au simţit că timpul trece mai repede.

În schimb, participanţii care au raportat sentimente puternice de frică, anxietate sau furie – sau care au simţit că viaţa lor scăpa de sub control – au perceput că timpul trece mai încet. Această senzaţie că timpul se scurge lent a fost, de asemenea, asociată cu o mai mare îngrijorare cu privire la posibilitatea de a contracta personal COVID-19, cu anxietatea cu privire la posibilitatea ca un membru al familiei să fie infectat şi cu îngrijorarea cu privire la modul în care virusul va afecta finanţele personale.

Citetște și: Raed Arafat, anunţ terifiant despre valul cinci al pandemiei. „Este posibil. Este impactul major pe sistemul sanitar”

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă