Palatul de Justiție inaugurat după 22 de ani de chinuri. A avut nevoie 28 de miniștri pentru a ajunge la final

1 lună in urmă 37

Palatul de Justiție din Ploiești, a doua cea mai mare clădire dedicată instanțelor de judecată din România, a fost finalizat la 22 de ani de la deschiderea șantierului și urmează să fie inaugurat în data de 8 septembrie 2021.

Construcția a costat aproape 25 de milioane de lei și va găzdui cele mai importante instanțe din Prahova, Curtea de Apel Ploiești, care deservește trei județe, Prahova, Buzău și Dâmbovița, Tribunalul Prahova și, cel mai probabil, și Judecătoria Ploiești.

Toate instanțele din Prahova au funcționat până acum în spații improprii, subdimensionate, chiar insalubre, în clădiri închiriate. Tot din lipsă de spațiu, secția de contencios-administrativ din cadrul Tribunalului Prahova a funcționat până în prezent în clădirea unui mall din centrul Ploieștiului, iar arhiva unde sunt depozitate dosarele vechi sau de mari dimensiuni se afla într-o clădire separată, la periferia orașului. Astfel, pentru a avea acces la dosare, grefierii sau judecătorii solicitau serviciile unor camioane pentru a aduce documentele la instanță sau la grefă.

Noul palat de justiție are 20.000 de metri pătraţi şi cinci etaje, fiind al doilea din țară ca mărime după cel din București. Clădirea este proiectată să deservească 2.700 de persoane pe zi și 650.000 pe an, urmând să fie judecate peste 35.000 de dosare anual. Curtea de Apel Ploiești este instanța superioară care dă soluții definitive în cauze penale, civile și de contencios administrativ din județele Prahova, Dâmbovița și Buzău.

Construcția palatului de justiție de la Ploiești a început în 1996, în timpul mandatului ministrului Ion Predescu. Conform proiectului inițial, clădirea trebuia finalizată în patru ani, adică în 2000. Întârzierile au fost cauzate de lipsa fondurilor, MJ neputând asigura costurile necesare proiectului ani de zile, iar când problema banilor s-a rezolvat, constructorul antamat și-a anunțat falimentul. Timp de zece ani nu s-a mai lucrat nimic pe șantier. Abia în 2010 lucrările au fost reluate, dar după doi ani șantierul se poticnește din nou din cauza unor probleme procedurale. Proiectul inițial nu mai răspundea normelor europene și a trebuit regândit.


Lucrările au fost reluate în 2015, în perioada în care ministrul Justiției era Robert Cazanciuc. Acesta a anunțat la acea dată că șantierul palatului de la Ploiești se va redeschide, iar proiectul se va finaliza în 2017, dar nici acest termen nu a fost respectat.

”În anul 2016 s-au demarat lucrările de execuție în baza proiectului tehnic întocmit de S.C. IPCT S.A. Bucureşti, finanţate prin Acordul de Împrumut nr. 4811 – RO încheiat între Guvernul României şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, ratificat prin Legea nr.205/2006, cu modificările şi completările ulterioare. Contractul de execuție a fost încheiat în data de 02.12.2015 de Ministerul Justiției cu S.C. Rotary Construcții S.R.L. București, termenul de execuție a lucrărilor fiind de 18 luni de la data începerii acestora, respectiv 15.01.2016. În urma unei noi revendicări termenul de finalizare a Palatului de Justiție Prahova a fost modificat în 05.12.2019”, conform informațiilor postate pe site-ul Curții de Apel Ploiești.

A mai fost nevoie de încă un an și jumătate pentru ca întreaga construcție a Palatului de Justiție din Ploiești să fie finalizată. În timpul lucrărilor de construcție Ministerul Justiției a fost condus de 27 de miniștri.

Citeste si:

 Pare că și-a pierdut total echilibrul și rațiunea; Cere să fiu anchetat pentru că nu am dat aviz pentru o hoție

 Astăzi intrăm în şedinţa de guvern cu proiectul ''Anghel Saligny''

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă