Pakistan, țara în care vaccinul anti-Covid este un lux pe care doar bogații și-l permit. Statul a eșuat, iar serul se administrează la clinici private

3 săptămâni in urmă 17

Pakistanul se află într-o situație care pare fără ieșire. Cazurile de Covid cresc pe fondul celui de-al treilea val al pandemiei, paturile de spital se umplu, iar programul guvernamental de vaccinare progresează lent, din cauza livrărilor întârziate și a aprovizionării limitate. Ca măsură, țara a permis recent sectorului privat să importe și să vândă vaccinuri anti-Covid, relatează CNN.

Primele doze de vaccin Sputnik V puse pe piață au produs frenezie. Mulțimi de oameni s-au grăbit spre centrele de vaccinare și au stat la coadă ore întregi pentru a fi imunizate. Pentru a stăvili afluxul de oameni, unele clinici au recurs la programările online.

Doar 1 milion de imunizați la 238 de milioane de locuitori

Unul dintre importatorii importanți este AGP Pharma, care a primit 50.000 de doze de vaccin Sputnik V. Alte companii și spitale private sunt în proces de plasare a comenzilor. Statul a primit până acum doar 2,56 de milioane de doze de vaccin din China, cu care a imunizat aproximativ 1 milion de prsoane din categoriile prioritare – lucrătorii din domeniul sănătății și cei peste 50 de ani. Cifra înseamnă însă extrem de puțin, raportat la cei 238 de milioane de locuitori ai țării.

Vaccinurile administrate în centrele private reprezintă totuși o șansă pentru cei neeligibili pe programul guvernamental, arată sursa citată. ”Este bine că avem posibilitatea să ne vaccinăm la clinicile private. Habar nu am când ne venea rândul prin programul guvernamental”, spune Anushka Jatoi, în vârstă de 35 de ani, care a fost imunizată împreună cu familia ei la un spital privat din orașul Karachi, din sud.

Comercializarea vaccinurilor pe piața privată a ridicat întrebări cu privire la prețuri și accesibilitatea acestora și a evidențiat inegalitățile sociale ale țării. Majoritatea vânzărilor au loc în orașele mari, precum Karachi și Islamabad, în timp ce vaccinurile sunt inaccesibile pentru zonele rurale.

Prețurile, prohibitive pentru majoritatea pakistanezilor

Prețul la care se comercializează serul pe piața privată este prea mare pentru majoritatea populației pakistaneze. Sputnik costă în prezent 12.000 de rupii pakistaneze (80 de dolari) pentru două doze, potrivit Autorității de reglementare în domeniul medicamentelor din Pakistan (DRAP). Costul este de patru ori mai mare decât pe piața internațională, unde vaccinul se vinde cu mai puțin de 20 de dolari. Potrivit statisticilor, suma reprezintă circa 30% din venitul lunar mediu al unei gospodării, care este de circa 273 de dolari.

Pakistanul a aprobat pentru utilizare Sputnik V, AstraZeneca și trei vaccinuri chinezești. Până în prezent, statul s-a bazat în principal pe donații venite în principal din China. De asemenea, Pakistanul așteaptă 17 milioane de doze alocate prin COVAX – programul internațional de ajutorare a țărilor sărace. Acesta este contextul în care statul a permis sectorului privat să aducă vaccinuri în țară.

Pentru a comercializa vaccinuri, spitalele și companiile private trebuie să depună o cerere la DRAP și să primească un certificat de import. Serul nu se poate vinde însă cu amănuntul, ci se administrează numai la sediul clinicilor private, sub supravegherea medicilor.

15.000 de decese înregistrate până acum

Potrivit datelor Universității John Hopkins, Pakistanul a înregistrat până acum 721.000 de cazuri de Covid și peste 15.000 de decese și se află în al treilea val al pandemiei. ”Am fost conștienți că, cu 113 milioane de adulți, vaccinarea de către sectorul public va fi o provocare uriașă”, spune Nusrat Munshi, directorul AGP, una dintre firmele importatoare de vaccinuri.

Doar câteva țări au permis până acum comercializarea vaccinurilor anti-Covid pe piața privată. India a acceptat ca unele firme private să distribuie doze, dar prețurile au fost reglementate de guvern. Columbia a decis, la începutul lunii aprilie, să fie de acord cu importurile private, dar a dispus ca vaccinurile să fie gratuite pentru populație. Indonezia a facilitat și ea un program privat de vaccinare, prin care companiile pot procura de la stat vaccinuri, pentru angajații lor. De asemenea, Kenya a fost de acord o vreme cu vânzarea vaccinurilor pe piața privată, dar a interzis-o pe 2 aprilie, de teamă că în țară vor intra seruri contrafăcute.

Vânzarea vaccinului, ”lipsită de etică”

Decizia Pakistanului de a permite vânzările private a declanșat o dezbatere cu privire la etica comercializării vaccinurilor în timpul pandemiei și o bătălie legală între AGP și guvern pentru stabilirea prețurilor.

La început, guvernul nu a plafonat prețurile. Criticii au spus că cei mai săraci locuitori vor fi dezavantajați, în timp ce de privilegiul vaccinului se vor bucura doar bogații. De altfel, Anushka Jatoi și-a recunoscut privilegiul, spunând că spitalul privat la care a fost vaccinată arăta ”ca un hotel”, cu gustări și cornuri gratuite în zona de așteptare. ”Suntem norocoși să fim în această poziție”, a spus ea.

Transparency International Pakistan i-a scris luna trecută prim-ministrului Imran Khan, cerând guvernului să interzică importurile private de vaccin. „Vânzarea acestui vaccin este pur și simplu lipsită de etică și este un lucru rău pentru comunitate. Doar puțini oameni care au bani vor cumpăra acest lucru. Cea mai mare parte a populației nu își poate permite”, a spus dr. Tipu Sultan, fost șef al Asociației Medicale din Pakistan.

În cele din urmă, DRAP a spus că va stabili o limită de preț, determinând AGP să cheme guvernul în instanță. Companiei i s-a permis să vândă cele 50.000 de doze de Sputnik la 80 de dolari, până la stabilirea prețului final.

Directorul companiei a apărat însă prețul, spunând că există multe costuri suplimentare, pentru transport, depozitare, taxe guvernamentale.

Autoritățile spun însă că prețul vaccinului ar trebui să fie de 6,6 – 7,9 dolari.

De ramadan, numărul cazurilor de Covid ar putea exploda

Toată lumea din Pakistan așteaptă acum: să sosească mai multe vaccinuri, clinicile private să se înregistreze în sistem, iar guvernul să ia o decizie cu privire la prețuri.

Procedura de procurare a unui vaccin de pe piața private are multe complicații însă, chiar și pentru cei care și-l permit. ”Sunt foarte frustrată, pentru că am de lucru ți nu pot merge să mă vaccinez”, spune Maha Mussadaq, lider de conținut la Foodpanda Thailand, care a rămas blocată în Islamabad. A încercat toată săptămâna să se înscrie pentru vaccin, dar nu a reușit să confirme un interval de timp. S-a înregistrat online și i s-a spus că va primi un telefon cu mai multe detalii, dar nu i s-a dat nici un indiciu despre când va veni vaccinul. ”Nu există nici o procedură în vigoare”, a spus ea.

Chiar și cei care au primit prima doză sunt îngrijorați. „Mi-e teamă că nu există nici o garanție că vom primi a doua doză, ce se întâmplă dacă stocurile se epuizează? Există multe incertitudini” a spus Jatoi.

Între timp, musulmanii se pregătesc de Ramadan, una dintre cele mai amri sărbători ale Islamului. Autoritățile se așteaptă ca în această perioadă numărul cazurilor de Covid să explodeze. Guvernul a permis pentru acest an relaxarea măsurilor, însă a anunțat că, dacă numărul cazurilor va crește, va apela din nou la restricții.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă