Pâine contaminată cu oxid de etilenă vândută într-un supermarket. Clienții, alertați după două zile de la vânzarea produselor

1 săptămână in urmă 31


Două tipuri de pâine contaminate cu oxid de etilenă au fost vândute de Auchan în data de 6 octombrie 2021. Consumatorii au fost avertizați cu privire la cele două produse de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) abia pe 8 octombrie, iar Asociația „Pro Consumator” atrage atenția asupra tardivității alertei și cere mai multe răspunsuri din partea Auchan, potrivit Ziare.com.


Este vorba despre două tipuri de franzelă: Bagheta French 300 grame și Demi Bagheta French 110 grame. În ambele produse, s-a descoperit că drojdia din compoziţie conţine un ingredient contaminat cu oxid de etilenă.


Auchan România a atras atenția consumatorilor abia pe 8 octombrie să nu consume aceste pâini achiziționate în data de 6 octombrie 2021 din cele 34 de magazine din reţeaua sa.


Ei au fost sfătuiți să retuneze produsele, însoțite de bonul fiscal pentru a primi contravaloarea acestora, la magazinul de unde le-au cumpărat, iar acei consumatori care au cumpărat unul din cele două produse sau ambele produse puteau face acest lucru până la data de 11 octombrie 2021.


Asociația Pro Consumatori (APC) și-a exprimat "îngrijorarea în legătură cu momentul în care s-a transmis alerta pe site-ul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în data de 8 octombrie 2021, la 2 zile de la momentul comercializării, referitoare la rechemarea a două produse de panificație proaspete realizate în spațiile a 34 de magazine din rețeaua Auchan”.


„Este ilogic să rechemi la două zile de la momentul fabricării două produse de panificație proaspete care se comercializează și se consumă în ziua în care au fost achiziționate. Totodată, aflăm din documentul postat pe site-ul ANSVSA că aceste două produse au fost retrase din cauza oxidului de etilenă găsit în compoziția drojdiei”, a transmis APC.


Ce este oxidul de etilenă


Oxidul de etilenă este o substanţă chimică în stare gazoasă care are proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antifungice, adică omoară virusurile, bacteriile, fungii şi orice alte tipuri de microorganisme care pot dezvolta boli ce depreciază anumite materii prime folosite în industria alimentară, amintește APC.


Folosit mulţi ani ca dezinfectant capabil să prevină mucegaiul şi să reducă riscul de salmonela, oxidul de etilenă a fost interzis ca pesticid în Uniunea Europeană din anul 1990, iar din anul 2011 a fost interzis ca produs de protecţie a alimentelor şi furajelor!


Oxidul de etilenă irită pielea, ochii, căile respiratorii, provoacă dureri de cap, greaţă, vărsături, iar pe termen mediu şi lung provoacă diferite tipuri de cancer şi anomalii genetice.


În prezent, în Uniunea Europeană, este permisă folosirea oxidului de etilenă doar pentru dezinfectarea echipamentelor medicale din spitale şi alte locaţii cu destinaţie medicală.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă