Pădurea de la Oituz arde de cinci zile. Incendiul s-a extins pe 28 de hectare

3 săptămâni in urmă 14


Pompierii de la ISU Bacău intervin fără întrerupere, de 5 zile, pentru a stinge incendiul izbucnit pe fondul Ocolului Silvic Privat Oituz, potrivit Agerpres. Misiunea lor e îngreunată de pericolul munițiilor neexplodate din cele două războaie mondiale, motiv pentru care au apelat și la pirotehniști.


"Începând cu ora 8.00, pentru schimbul de efective la locul intervenţiei se deplasează 41 pompieri cu 10 mijloace de la ISU Bacău, 17 pompieri cu 5 mijloace de la ISU Covasna, 18 lucrători şi 5 auto de la Ocolul Silvic Oituz şi 4 voluntari cu un auto de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Oituz. În total sunt 58 pompieri, 10 lucrători ai Ocolului Silvic şi 4 voluntari SVSU", a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, Andrei Grecu.


Incendiul a izbucnit duminică, ISU Bacău fiind sesizat în jurul la ora 15.00, iar de atunci pompierii intervin fără încetare pentru a stinge flăcările.


Intervenția este una dificilă pentru că terenul e foarte accidentat, iar accesul este dificil și periculos, după cum preciza, luni, la Digi24, Andrei Grecu.


Sursa foto: ISU Bacău / Facebook.com

Mai mult, intervenția este îngreunată, la sol, din cauza prezenţei elementelor de muniţie rămase neexplodate din timpul celor două războaie mondiale.


Pirotehniştii au fost chemaţi încă de luni la faţa locului şi până acum au găsit peste 200 cartuşe rămase în pădure din timpul acestor conflicte.


"Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile (vânt puternic pe direcţia SE-NV şi secetă prelungită) şi a terenului greu accesibil, incendiul s-a propagat la nivelul solului. Pe timpul manifestării incendiului au fost iniţiate elemente de muniţie, rămase din timpul conflictelor armate, care nu au pus în pericol forţele şi mijloacele aflate la locul intervenţiei. De asemenea, echipa pirotehnică în urma operaţiunilor de cercetare şi detecţie a terenului a identificat şi ridicat, în vederea distrugerii, un număr de 211 cartuşe calibru 7,92 mm", a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, conform Agerpres.


Luni şi miercuri, o aeronavă C-27J Spartan din dotarea Forţelor Aeriene Române, configurată pentru stingerea incendiilor, a acţionat în sprijinul pompierilor de la ISU Bacău. Aeronava Spartan poate transporta 6.000 de litri de apă (șase containere) la fiecare trecere.Citeşte Articolul Întreg pe Sursă