Oxigen pe Marte, premieră istorică pentru NASA. Cum a fost posibilă premiera istorică

2 săptămâni in urmă 26

NASA a anunțat o nouă premieră istorică: Roverul Perseverance a produs oxigen pe Marte. Detalii despre experimentul specialiștilor.

Premiera istorică anunțată de NASA: Roverul Perseverance a produs oxigen pe Marte

„Este o primă încercare crucială de a converti dioxidul de carbon în oxigen pe Marte”, a spus Jim Reuter, administrator asociat la NASA, citat de Agerpres.

Demonstrația a avut loc în data de 20 aprilie și NASA speră că viitoarele versiuni ale instrumentului experimental folosit să poată pregăti terenul pentru explorarea umană. Acesta nu numai că ar putea produce oxigen pentru ca viitorii astronauți să respire, dar ar putea și să evite transportarea unor cantități mari de oxigen de pe Pământ, cruciale pentru a propulsa racheta pentru călătoria de întoarcere.

„Experimentul de utilizare a resursei de oxigen in-situ pe Marte” (Moxie) este o cutie aurie de mărimea unei baterii auto, situată în partea din faţă dreapta a rover-ului. Aceasta foloseşte electricitatea şi chimia pentru a diviza moleculele de CO2, producând oxigen şi monoxid de carbon”, a spus un specialist.

În primul său experiment, Moxie a produs cinci grame de oxigen, destul pentru ca un astronaut cu activitate normală să poată respira pentru zece minute. S-a reușit acestă performanță prin transformarea dioxidului de carbon din atmosfera planetei Marte în oxigen. Instrumentul a fost conceput pentru a genera până la zece grame de oxigen pe oră.

Detalii despre Moxie

Obiectul a fost gândit de prestigiosul Institut de Tehnologie din Massachusetts (MIT). A fost fabricat cu materiale rezistente la căldură pentru a tolera temperaturi de 800 de grade Celsius, necesare funcționării sale, cântărește 17 kilograme și are un strat subține auriu care împiedică să radieze căldura și să deterioreze roverul.

Potrivit inginerului MIT Michael Hecht, un Moxie de o tonă ar putea produce cele aproape 25 de tone de oxigen necesare unei rachete care să decoleze de pe Marte.

Producerea oxigenului din atmosfera de pe această planetă, compusă din 96% dioxid de carbon, s-ar putea dovedi mai ușoară decât extragerea gheții de sub suprafața corpului pentru a produce oxigen prin electroliză. Amintim că perseverance a aterizat pe Marte pe 18 februarie cu misiunea de a caute urme de viaţă fosilă.

The post Oxigen pe Marte, premieră istorică pentru NASA. Cum a fost posibilă premiera istorică appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă