Otavian Jurma, despre cea mai vulnerabilă țintă a pandemiei de covid-19. Cine sunt românii vizați

2 săptămâni in urmă 21

Apariția variantei Omicron a ridicat mai multe întrebări. Una dintre cele mai pertinente întrebări actuale este dacă noua variantă va crește vulnerabilitatea copiilor la boala moderată până la severă. Răspunsul este că nu există nicio dovadă științifică care să ateste că varianta Omicron va afecta copiii în mod diferit față de variantele anterioare. Cu toate astea, bioepidemiologul Octavian Jurma afirmă că aceștia pot deveni victime ale nouli val de pandemie, dacă nu se trece la vaccinarea în masă a copiilor.

Pe cine să mai crezi că spune adevărul?

Așa cum scriam la început, potrivit datelor științifice de până acum, nu există nicio dovadă științifică care să ateste că varianta Omicron va afecta copiii în mod diferit față de variantele anterioare.

Unii spun că varianta Omcrrion este periculoasă pentru copii, alții spun că nu

Cu toate astea, experții britanici spun că ar putea fi mai expuși riscului de a ajunge în spital infectați cu varianta Omicron.

Primele date din Africa de Sud au arătat că copiii sub cinci ani au reprezentat 9% din internările recente în Covid în provincia cea mai afectată de varianta mai contagioasă.

Varianta Omicron. Copiii prezintă un „risc de spitalizare cu 20% mai mare

S-a spus că copiii prezintă un „risc de spitalizare cu 20% mai mare” în comparație cu varianta Delta. Cu toate acestea, foarte puțini copii se îmbolnăvesc grav cu Covid, și, repetând, răspunsul este că nu există nicio dovadă științifică care să ateste că varianta Omicron va afecta copiii în mod diferit față de variantele anterioare.

Pe cine să mai cerzi că spune adevărul, și pe cine nu? Unii susțin ca un pericol iminent pentru copii, varianta Omicron, alții spun că nu este chiar așa.

Bioepidemiologul Octavian Jurma spune că da, copii pot fi în pericol

Un raport al Institutului Național de Boli Transmisibile din Africa de Sud a declarat: „În Gauteng, nouă la sută din toate internările din ultimele trei săptămâni au fost la copii mai mici de cinci ani.”.

Cu toate astea, Octavian Jurma, recunoscut pentru opiniile sale documentate, a scris pe contul său de Facebook faptul că cei mici pot fi susceptibili la infectarea cu varianta Omicron, punându-le în pericol sănătatea, dacă nu se trece la vaccinarea acestora mai rapid.

„Multă lume așteaptă un miracol care să ne salveze de valul 5 și Omicron fără că noi să facem nimic. Dar Dumnezeu ne-a dat deja un miracol, se numește vaccin.

(..) În 2022 ne așteaptă însă o decizie și mai grea decât să ne muiem posmegii pentru noi. Va trebui să muiem posmegii pentru copiii noștri. Fără noi, fără decizia noastră de ne proteja copiii de virus și de boală prin vaccinare, copiii devin cea mai vulnerabilă țintă a pandemiei.”, scrie Octavian Jurma pe Facebook.

Și totuși….?

Datele sugerează că, dintre toate grupele de vârstă, copiii sunt cei mai puțin expuși riscului de îmbolnăvire moderată sau severă, de spitalizare și de deces.

Câteva analize epidemiologice au concluzionat că copiii prezintă un risc mai mic de spitalizare din cauza SARS-CoV-2 decât alte boli, cum ar fi gripa sezonieră sau dengue, conform presei britanice.

Majoritatea copiilor care dezvoltă o boală moderată sau severă și care necesită spitalizare au adesea condiții de sănătate preexistente.

Vaccinurile COVID-19 au un rol limitat în prevenirea infecției cu Omicron

Unii părinți au așteptat ca copiii lor să fie vaccinați, făcând legătura cu deschiderea școlilor. Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că vaccinurile COVID-19 au un rol limitat în prevenirea infecției.

Infecțiile COVID-19 au fost asociate cu sindromul inflamator multisistemic la copii sau MIS-C. Cu toate acestea, în India au fost raportate foarte puține cazuri de MIS-C.

Rezerva de copii susceptibili din India este acum mai mică de o cincime decât înainte de începutul celui de-al doilea val. Variantele anterioare de îngrijorare, alfa, beta, gamma și delta, de asemenea, nu au crescut vulnerabilitatea lor.

Prin urmare, nu există niciun motiv pentru a presupune că Omicron va prezenta riscuri suplimentare pentru copii.

The post Otavian Jurma, despre cea mai vulnerabilă țintă a pandemiei de covid-19. Cine sunt românii vizați appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă