Originea Covid: China se opune unei noi anchete a OMS pe teritoriul său

2 luni in urmă 26

China a respins, vineri, apelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru o nouă anchetă pe teritoriul său pentru a studia originile Covid-19, îndemnând la o abordare „ştiinţifică” şi nu la una „politică”, scrie AFP, preluată de News.ro.

Presiunea s-a accentuat pe Beijing în ultimele ore cu privire la pandemia care deja a făcut peste 4 milioane de morţi în lume şi a afectat o bună parte din economiile mondiale.

OMS a cerut joi tuturor ţărilor să publice „toate datele despre virus”. Un apel adresat în special Chinei, de unde răspândirea virusului din laboratorul de la Wuhan rămâne o eventualitate.

O echipă de experţi internaţionali trimişi de OMS a mers la Wuhan în ianuarie. Raportul lor, redactat în colaborare cu specialiştii chinezi, nu a permis stabilirea unei concluzii definitive asupra originii virusului.

Beijingul a replicat vineri Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii reiterând poziţia sa: ancheta iniţială China-OMS este suficientă şi cererile de date suplimentare au motive politice.

„Susţinem o cercetare bazată pe ştiinţă”, a indicat Ma Zhaoxu, vice-ministru al Afacerilor Externe într-o conferinţă de presă online. „Ne opunem politizării căutării originii (…) şi abandonării raportului comun China-OMS”, a subliniat el.

Studiul a estimat în special că răspândirea coronavirusului de la liliac la om prin intermediul unui animal este scenariul cel mai probabil.

Ma Zhaoxu a respins cererile OMS de investigaţii suplimentare.

„Concluziile şi recomandările raportului comun au fost recunoscute de comunitatea internaţională şi de cea a oamenilor de ştiinţă”, a subliniat el. „Cercetările viitoare trebuie şi nu pot fi continuate decât pe baza acestui raport. Nu este vorba de a relua totul de la zero”.

COVID-19 a scăpat dintr-un laborator din Wuhan, oraşul din China unde au fost detectate primele cazuri la sfârşitul anului 2019. Aceasta este una din ipotezele „probabile”, în opinia şefului misiunii care a anchetat originea pandemiei.

Sursa foto: Pixabay

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă