Organizația ”Reporteri fără Frontiere” a dat în judecată Facebook, acuzând-o că permite răspândirea dezinformărilor

3 săptămâni in urmă 1

Organizația Reporteri fără Frontiere (RSF) a anunțat marți că a inițiat o acțiune în justiție împotriva Facebook în Franța, acuzând rețeaua de socializare că permite răspândirea discursului care incită la ură și a dezinformărilor privind coronavirusul pe platforma sa, potrivit Hotnews, care citează Reuters.

Printre dezinformările pe care le propagă Facebook se numără și teorii ale conspirației privind vaccinurile, acuză RSF. De asemenea platforma social media găzduiește și postări care amenință și insultă revista franceză de satiră ”Charlie Hebdo”, emisiunea TV ”Quotidien” și ziarul regional ”LUnion”, mai arată RSF.

„Folosind analize ale unor experți, mărturii personale și afirmații ale unor foști angajați ai Facebook, plângerea RSF demonstrează că…Facebook permite răspândirea informațiilor false și discursului care incită la ură să prospere…contrat afirmațiilor făcute în condițiile sale de utilizare”, susține organizația.

Organizația ia în calcul acțiuni similare în mai multe țări

Plângerea împotriva gigantului social media a fost depusă luni. Facebook Franța a refuzat să comenteze, dar a afirmat într-un comunicat că nu tolerează conținutul dăunător și că platforma este puternic implicată în lupta pentru combaterea dezinformării și a discursului care incită la ură.

RSF susține că o decizie în instanțele franceze împotriva Facebook ar putea avea un impact global. Organizația analizează introducerea unor acțiuni similare și în alte țări.

Plângerea depusă luni vizează deocamdată Facebook Franța și Facebook Irlanda și se bazează pe codul francez de protecție a consumatorilor, care permite amendarea companiilor care folosesc practici comerciale înșelătoare cu până la 10% din cifra lor de afaceri, mai arată sursa citată.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă