Organizația Mondială a Sănătății recomandă continuarea alăptării în timpul îmbolnăvirii cu COVID-19. Ce trebuie sa facă mamele

2 luni in urmă 28

Pentru a marca Săptămâna Mondială a Alăptării, 1-7 august, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îndeamnă femeile care alăptează să se vaccineze împotriva infectarii cu SARS CoV-2, potrivit unui comunicat de presa al organizatiei.

Procentele privind alăptarea nou-născuților în primele șase luni, în regiunea europeană a OMS (53 de țări), sunt cele mai scăzute din toate regiunile; doar 13% din sugari sunt alăptați. doar o treime din populația adultă din regiune are schema completă de vaccinare împotriva COVID-19, în timp ce varianta Delta a devenit dominantă, iar cazurile de îmbolnăvire depășesc 60 de milioane.

Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de asigurare a sănătății, furnizării anticorpilor și protecției împotriva COVID-19 a copilului, iar vaccinarea mamei care alăptează nu prezintă niciun risc pentru mamă și sugarul ei.

Alăptarea are multe avantaje pentru mamă și pentru copil și trebuie continuată atât în timpul bolii COVID-19, cât și după vaccinarea mamei. Virusul care cauzează imbolnavirea cu COVID-19 nu a fost detectat în laptele matern.

Conform studiilor realizate până în prezent, continuarea alăptării este sigură, cu respectarea măsurilor de precauție recomandate, chiar dacă mama se îmbolnăvește de COVID-19.


Mamele care alăptează și care au primit vaccinul au în lapte anticorpi, care ar putea ajuta la protejarea copiilor lor de infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Măsuri de precauție pentru mamele care au contractat virusul:

  • respectarea igienei respiratorii în timpul hrănirii copilului, inclusiv purtarea unei măști de protecție sau acoperirea gurii și a nasului;
  • spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de 20 de secunde, înainte și după atingerea copilului;
  • curățarea și dezinfectarea suprafețelor atinse în mod regulat.

Citeste si:

CNSU a actualizat lista statelor considerate cu risc epidemiologic. Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Maldive, între statele din zona roşie

Țările dezvoltate rămân fidele planurilor ce vizează administrarea dozelor de supra-rapel. OMS a cerut amânarea deciziei

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă